500 korttipeli

500 korttipeli

Mikä on 500 korttipeli

Alun perin 500 korttipeli on lähtöisin Amerikasta. Se oli siellä suosittu peli aina 1950-luvulle saakka. Toisinaan peli sekoitetaan esimerkiksi Rommiin, jossa myös tavoitellaan 500 pisteen rajaa. Kyse on kuitenkin eri peleistä. Alkuperäinen korttipeli 500 on suunniteltu kolmen pelaajan pelattavaksi, mutta kuten aina, sitä voi pelata 2-5 pelaajaa ja maksimissaan 6, mutta silloin tarvitaan korttipakan kanssa erikoisjärjestely.

Pelin tavoitteena, joko yksittäisen pelaajan tai joukkueen, on saavuttaa 500 pistettä pitämällä sitoumuksia tai lupaamalla. Pelissä käytettävässä pakassa on 33 korttia siten, että kortit 2-6 on otettu pois ja tilalle on laitettu jokeri. Toisinaan jokeri voidaan korvata myös esimerkiksi ottamalla mukaan kakkonen. Näin tapahtuu varsinkin silloin, jos muu pakka on kulunut ja jokeri erottuisi joukosta huomattavasti puhtaampana. Käymme läpi pelin, jota voi pelata kolmella pelaajalla.

500 korttipeli: kortit ja pistetaulukko

Pakassa korttien arvot ovat kuten normaalisti, mutta poikkeuksen tekee valtti. Jokeri on valtissa arvoltaan korkein, sen jälkeen on sotamies eli jätkä ja toinen samaa väriä oleva sotamies. Toisin sanoen, padan ollessa valttia, on järjestys: jokeri, sotamies (pata), sotamies (risti), ässä (pata), kuningas, rouva, 10, 9, 8 sekä 7. Tämä tarkoittaa myös käytännössä sitä, että valtin korttimäärä on 10, toisessa saman värisessä on 7 ja muissa maissa 8.

Korkein tarjous on aina grandi ja sen jälkeen maiden arvojärjestys on: hertta, ruutu, risti ja pata. Valtin määrää se pelaaja, joka tekee korkeimman tarjouksen oheisen pistetaulukon mukaisesti. 

Tikit678910
Pata40140240340440
RIsti60160260360460
Ruutu80180280380480
Hertta100200300400500
Grandi120220320420520

Pistetaulukko on helppo muistaa siitä, että jokainen tikki tuo 100 pistettä lisää ja maiden välinen piste-ero on aina 20 pistettä, kun edetään suuruusjärjestyksessä.

500 korttipeli jakamisesta tarjoukseen

Se, joka nostaa korkeimman kortin, on jakaja. Jokeri on siis korkein kortti. Jakajan vasemmalla puolella oleva nostaa pakan. 500 korttipeli eroaa monesta pelistä siinä, että ensin jaetaan jokaiselle 3 kortti, sen jälkeen tulee 3 korttia pöytään kuvapuoli alaspäin pöytäkorteiksi. Tämän jälkeen jaetaan 4 korttia ja lopuksi vielä jokaiselle jaetaan 3 korttia.

Ensimmäisen tarjouksen tekee etumies ja sen jälkeen kukin vuorollaan. Pelissä voi myös passata, sillä tarjouksen on aina oltava korkeampi kuin edellisen tekemä. 500 korttipeli sallii jokaisen pelaajan tehdä yhden tarjouksen, myös passaus on tarjous. Tarjousta ei myöskään saa myöhemmin nostaa. Pienin tarjous on kuusi tikkiä taulukon mukaan ja se, joka tekee korkeimman tarjouksen saa pelin.

Siinä tilanteessa, että kaikki passaavat, siirtyy jako seuraavalle pelaajalle. Jos kukaan ei tee sitoumusta, pelataan grandipeli, jolloin jokainen tikki tuo 10 pistettä. Tässä tilanteessa jakaja aloittaa.

Miten 500 korttipeli etenee

Tarjousten jälkeen, kolme pöytäkorttia saa sitoumuksen tekijä. Hän poistaa kädestään kolme haluamaansa korttia kuvapuoli alaspäin pöydälle. Hän myös aloittaa pelin ja käytössä ovat seuraavat ehdot:

 • Muut pelaajat laittavat vuorollaan kortin tikkiin
 • Maata on tunnustettava, jos mahdollista
 • Valttipakkoa ei ole
 • Tikin saa pelaaja, joka on pelannut korkeimman kortin kyseessä olevaa maata tai korkeimman valtin
 • Grandissa jokeri on ainoa valttikortti
 • Grandissa voi aloittaa tikin jokerilla, mutta on kerrottava, mitä maata se silloin edustaa

500 korttipeli ja pisteiden laskeminen

Mielenkiintoinen 500 korttipeli on siinä mielessä, että kaksi muuta pelaajaa pyrkivät yhdessä pelaamaan niin, että sitoumuksen tehnyt pelaaja epäonnistuisi. Pisteiden laskemisesta johtuen, heidän on kuitenkin otettava tikit eteensä erikseen. He siis saavat tikeistä 10 pistettä huolimatta siitä, onnistuuko sitoumuksen tehnyt pelaaja vaiko ei.

Jos sitoumuksen tehnyt pelaaja saa pelinsä läpi, hän sen pistemäärän, joka on hänen tarjouksensa mukainen. 500 korttipeli ei anna tikeistä pisteitä paitsi siinä tilanteessa, että tarjous on alle 250 pistettä ja sitoumuksen tehnyt pelaaja saa kaikki tikit. Siinä tilanteessa koko pelistä tulee hänelle 250 pistettä.

Jos taas sitoumuksen tehnyt pelaaja epäonnistuu, hän saa miinuspisteitä tarjouksensa verran. Koko peli päättyy siinä vaiheessa, kun joku pelaajista saa itselleen 500 pistettä. Jos pidetään tarkkaa kirjanpitoa pisteistä, merkitään muille pelaajille 500 pisteen ja heidän keräämänsä pistemäärän erotus miinuksena.

500 korttipeli muunnelmia

Kuten aina, myös korttipeli 500 on saanut vuosien mittaan usein käytettyjä muunnoksia. Niitä ovat:

 • Koko pakka käytössä ja pöytää jaetaan 5 korttia. Kortit jotka jäävät jaon jälkeen yli, ei käytetä lainkaan.
 • Peli voi päättyä myös siinä tilanteessa, jos joku pelaajista saa miinuspisteitä 500. Voittaja on tuolloin pelaaja, jolla on eniten plus -pisteitä.
 • Pelin voittajalle voidaan jakaa ylimääräinen 250 pisteen hyvitys.
 • Jotkut käyttävät myös misääriä tarjouksena. Sen pistearvo on 250, mutta silloin tikkejä ei saa ottaa. Tikkien ottamisesta langetetaan miinuspisteitä pistearvon mukaisesti eli 250. Muut pelaajat saavat 10 pistettä, kun sitoumuksen tekijä saa tikkejä.

Rangaistukset 

Rangaistuksia 500 korttipeli tuo silloin, kun jaossa on tehty virheitä tai joku korteista kääntyy näkyviin. Silloin jako suoritetaan uudelleen.

Myös seuraavissa tilanteissa tulee rangaistus:

 • Kortteja on väärä määrä
 • Tarjous on riittämätön
 • Pelaaja tekee tarjouksen väärällä vuorolla
 • Kortit on nähty 
 • Pelaaja pelaa väärällä vuorolla 
 • Maata ei ole tunnustettu ja se havaitaan.

Rangaistuksena on yleensä tikkien menettäminen. Mikäli sitoumuksen tekijä tekee virheitä, hän menettää siinä vaiheessa pelin. Tärkeintä onkin pelata sääntöjen mukaan, jolloin 500 korttipeli on mielenkiintoinen.