Mölkky

Mölkky

Mölkky

Nyt puhutaan suomalaisesta pelistä, joka on hyvin suosittu. Sitä voi pelata ulkona. Perusideana pelissä on heittää siihen tarkoitetulla kapulalla maahan aseteltuja keiloja nurin. Pelaamiseen tarvitaan vain 13 keilan paketista koostuva Mölkky peli itsessään, pelikavereita ja paljon hyvää pelimieltä. Sattumalla on näppinsä pelissä tätä ulkopeliä pelatessa, joten uskallatko kokeilla, onko juuri sinulla onni matkassa?

Pelin historia

Mölkky pelinä on peräisin alun alkaen Päijät-Hämeen alueelta Suomesta. Siellä peliä on pelattu useamman sata vuotta. Peli on jatkojalostettu Kyykästä, joka on myös hyvin suosittu ulkona pelattava peli.

Ne pelaajat, joilla on hyvä tarkkuus heittämisessä, pärjäävät hyvin pelissä, vaikka sattumallakin on oma osansa pelissä.

Suomessa on erikseen olemassa myös Suomen Mölkkyliitto ry, joka järjestetään Suomen ja maailman mestaruuskisoja.

Säännöt

Ennen aloitusta mölkky säännöt on olennaista käydä yhdessä pelaajien kanssa läpi. Etenkin, kun mukana ensikertalaisia, mölkky säännöt voivat tuntua alkuun monimutkaisilta.

Mölkyssä säännöt ovat yksi tärkeimmistä asioista, kuten missä tahansa muussakin pelissä. Keiloja pelissä on yhteensä 12 kappaletta, joiden jokaisen päässä on jokin numero 1-12 välillä. Keilat tulee asetella alkuasetelmaan niin, että rykelmän ulkoreunalla on pieninumeroisemmat keilat ja sisimmäisenä keilat numeroiltaan 10, 11 ja 12. Kun keilat ovat asteltuna alkuasetelmaan, määritetään heittolinja kolmesta neljään metriä ja asetetaan merkki heitto paikan kohdalle.

Ensimmäistä peliä aloitettaessa pelaajien heittojärjestys tulee arpoa. Arvontaan voidaan käyttää esimerkiksi eri mittaisia tikkuja käyttämällä, jolloin tikun mitta määrittää heittojärjestyksen. Seuraavissa peleissä heittojärjestys määräytyy edellisen pelin tulosten perusteella. Pelijärjestyksen voi siis arpoa hyvin monellakin eri tavalla.

Kun peli aloitetaan, 1. pelaaja heittää sitä varten tarkoitetulla kapulalla kohti kaadettavia keiloja yrittäen saada niitä kaadetuksi. Kapulaa tulee heittää aina alakautta, ei koskaan yläkautta. Heiton jälkeen on hyvä huomata, että jos keila nojaa toiseen keilaan, ei sitä tule laskea kaatuneeksi. Näin ollen siitä ei myöskään voi saada pisteitä.

Ennen kuin seuraava heittäjä heittää vuorollaan heittokapulaa, tulee keilat nostaa pystyyn paikkoihin, johon ne siirtyivät kaatuessaan edellisen pelaajan heiton myötä.

Pisteiden laskeminen

Jotta saadaan selville voittaja, on tärkeää laskea myös pisteitä. Se pelaaja, joka saa ensimmäisenä itselleen kasaan 50 pistettä, voittaa koko pelin.

Pisteitä laskiessa kaatuneiden keilojen lukumäärällä on merkitystä. Mikäli heiton yhteydessä kaatuu vain yksi keila, saa pelaaja pisteitä sen verran kuin mitä keilaan on merkitty numeroksi. mikäli keiloja puolestaan kaatuu lukumäärällisesti useampia, saa pelaaja pisteitä niin monta kuin mitä keiloja kaatui. Toisin sanoen esimerkiksi kaksi kaatunutta keilaa on kaksi pistettä ja viisi kaatunutta keilaa on viisi pistettä. Jos joku pelaajista saa kasaan tasan 50 pistettä, hän voittaa pelin ja peli päättyy.

Pisteiden laskussa huomioitavat, tärkeät asiat

Tämä kuulostaakin helpolta näin kerrottuna, eikö vain? Onkin hyvä kuitenkin painaa mieleen seuraavat säännöt hyvin tiukasti!

Mikäli pelaaja ei saa kolmella heittokierroksella yhtään pistettä, hän putoaa pois pelistä ja siirtyy laskemaan vielä pelissä mukana olevien pisteitä.

Jokaisen pelaajan tulee tähdätä tasan 50 pisteeseen. Mikäli pelaajan keräämä pistesaalis ylittyy tästä yhdelläkin pisteellä, hänen pisteensä tippuvat takaisin 25 pisteeseen.

Mitä jos pelaajat saavat tasapisteet?

Tasapisteiden mahdollisuus on olemassa myös Mölkyssä. Sijoituksen ratkaisee tasapiste tilanteessa seuraavat asiat:

  1. Kyseisten pelaajien kesken pelatut ottelut tuloksineen
  2. Kaikkien pelattujen otteluiden erät tuloksineen
  3. Arvonta. Pelaajat voivat myös päättää voittajan tasapiste tilanteessa Mölkoutilla eli pikapelillä niiden pelaajien välillä, jotka ovat tasapisteissä.