Maija korttipeli

Musta Maija korttipeli säännöt

Tämä yleisesti lasten pelinä tunnettu maija korttipeli on hyvin yksinkertainen säännöiltään, joten se on helppo ja nopea omaksua. Lasten lisäksi myös aikuiset nauttivat tästä perinteisestä korttipelistä. Sen äärellä voi pitää hauskaa ja seurustella, sillä sen lomassa voi keskittyä muuhunkin. Maija korttipeli on pelityypiltään hauska, mutta yksinkertainen. Pelin päätavoitteena on päästä kaikista korteista eroon ja vältellä mustaa maijaa, eli patakuningatarta. Maija korttipelin häviää se pelaaja, jolla on pelin päätyttyä patakuningatar kädessään. Peliä pelataan niin pitkään kun kaikki kortit korttipinosta on pelattu.

Maija korttipeli – aloitus

Korttipeli on yksinkertainen ja sen säännöt ovat seuraavat. Peli alkaa korttien jakamisella. Jokaiselle pelaajalle jaetaan alkuun viisi korttia. Loput kortit laitetaan pinoksi keskelle pelipöytää nostopakaksi. Tämän jälkeen korttipakan päällimäinen kortti käännetään ja laitetaan korttipakan pohjalle poikittain kuvapuoli ylöspäin. Tätä korttia kutsutaan valtiksi. Valttia ovat nyt kaikki kortit, jotka ovat tätä samaa maata. Pata on ainoa maa, mikä ei voi olla valttina tässä korttipelissä. Mikäli ensimmäinen kortti sattuu olemaan pata, tulee kyseinen kortti ujuttaa takaisin pakkaan ja valittava uusi kortti niin pitkään kunnes tulee jokin muun maan kortti. Valtti toimii pelissä kaatokorttina.

Maija korttipeli – pelin kulku

Nyt peli voi alkaa! Peli alkaa siten, että jakajasta seuraava pelaaja asettaa myötäpäivään seuraavana olevalle pelaajalle kortteja pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Hän voi antaa kerrallaan keskenään samaa maata olevia kortteja. Aloittajasta seuraava pelaaja yrittää kaataa nämä kortit. Kortteja voi kaataa lyömällä päälle suuremman samaa maata olevan kortin, tai minkä tahansa valttikorteista. Pelin alussa on tärkeää tietää, että ässä on korteista isoin ja kakkonen pienin kortti. Valttikortti kaatuu ainoastaan isommalla valtilla. Mustaa maijaa eli patakuningatarta ei voi kaataa, eikä sillä voi kaataa muita kortteja. Kaadetut kortit menevät pelin sivuun poistopakkaan. Nämä kortit eivät ole enää käytössä pelin aikana.

Mikäli pelaaja pystyy kaatamaan kaikki hänelle lyödyt kortit, pääsee hän jatkamaan peliä. Hänen tulee nostaa nostopakasta niin monta uutta korttia, että kädessä on jälleen viisi pelikorttia. Tämän jälkeen hän pääsee lyömään kortteja seuraavalle pelaajalle.

Mikäli pelaaja ei kykene kaatamaan kaikkia hänelle iskettyjä kortteja, tulee hänen nostaa nämä kortit käteensä. Tällöin hän myös menettää oman iskun paikkansa, ja pelivuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, joka pääsee iskemään puhtaalle pöydälle. Musta maija kortti pitää nostaa aina, ja myös tällöin pelivuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Kortteja voi lyödä seuraavalle pelaajalle niin monta kuin haluaa ja pystyy. Vähintään kuitenkin yksi.

Kun nostopakka pelin loppupuolella loppuu, tulee käyttöön uusi pelisääntö. Seuraavalle pelaajalle saa lyödä vain niin monta korttia, kuin hänelle on kortteja kädessään. Tällöin hänellä on edes hypoteettinen mahdollisuus kaataa hänelle isketyt kortit.

Maija korttipeli – Pelin voittaja

Musta maija korttipelin voittaa se pelaaja, joka pääsee ensimmäisenä kaikista korteista eroon. Koko pelin ajan olisi syytä muistaa tämä, ja pyrkiä haalimaan itselle mahdollisimman vähän kortteja. Sillä mikäli pelaajalla on paljon kortteja kädessä, tulee hän epätodennäköisesti voittamaan peliä. Erityisesti siinä tilanteessa, mikäli kädessä ei ole paljon valtteja tai isoja kortteja. Isot kortit ovat pieniä hyödyllisempiä kaatokortteja.

Valttikortit ovat nimensä mukaisesti hyviä valttikortteja pelissä, sillä niillä voi kaataa minkä kortin tahansa. Kun korttipeli maija tulee tutuksi, pystyy siinä kehittelemään erilaisia pelitaktiikoita. Aina ei ole hyödyllisintä laittaa mustaa maijaa kiertoon aina kuin mahdollista, vaan voi olla taktisempaa pitää sitä itsellään ja iskeä se johonkin hyvään saumaan seuraavalle pelaajalle. Olihan pelin ideana se, että se jää pelin lopuksi jonkun vastapelaajan käteen.

Maija

Maija korttipeli – Pelin häviäjä

Jokaisessa pelissä on aina myös häviäjä. Maija korttipeli loppuu lopulta siihen, että jollakin pelaajalla on viimeisenä kädessään Musta Maija, eli patakuningatar. Tämä pelaaja häviää. Maija korttipeli on mieluisa peli, sillä korttipelistä tiedetään olevan paljon erilaisia pelimuunnelmia ja pelin yksinkertaisten sääntöjen vuoksi omien sääntöjen lisääminen onkin helppoa. Käytössä on esimerkiksi seuraavanlainen lisäys. Jotkut antavat pelaajann niin sanotusti hyökätä niin pitkään kun pakasta nostetut kortit sopivat lyötyihin kortteihin. Tämän jatkuvan hyökkäyksen pystyy torjumaan läpsäyttämällä iskettyä korttipinoa kädellään, minkä jälkeen korttien lisääminen ei ole sallittua.

Maija korttipeli toimii parhaiten 3-5 pelaajalle, jota pystyy pelaamaan niin aikuiset kuin lapsetkin. Lähtekää rohkeasti muokkaan sääntöjä itselle sopivaksi ja kehittelemään erilaisia variaatioita tästä korttipelistä. Nautinnollisia pelihetkiä! Maija korttipeli vie helposti mennessään.

Muiden korttipelien säännöt: