Paskahousu korttipeli

Paskahousu korttipeli

Ei hätää, sillä tämän sivuston tarkoitus on esitellä muutamia Suomen suosituimpia korttipelejä ja niiden yleiset säännöt, jotta voit viettää onnistuneen korttipelihetken. Eikun lukemaan säännöt ja pelaamaan!

Suomalainen Paskahousu korttipeli on suosittu ja helppo korttipeli, josta on olemassa monenlaisia muunnelmia. Monet suomalaiset ovat pelanneet peliä jo lapsena, mutta säännöt ovat saattaneet ajan myötä unohtua. Mutta ei huolta – jos olet pelannut peliä aikaisemmin, muistuvat ne juuri teidän käyttämänne säännöt varmasti mieleen, kun vain alat taas pelata!

Perusperiaate on yleensä aina sama: pelaajan täytyy päästä korteistaan eroon. Peliä pelataan tavallisella 52:n kortin pakalla. Jos pelaajia on runsaasti, voidaan pelata kahdella pakalla.

Monelle on tuttu myös Valepaskahousu eli Valepaska tai Valepaskis, jossa jännitystä lisätään pelaamalla kortit kuvapuoli alaspäin.

Paskahousu korttipeli säännöt

Pelistä on paljon muunnelmia, eivätkä säännöt todellakaan ole kiveen kirjoitetut. Jokainen peliporukka voi sopia omat pelisääntönsä mieltymystensä ja tottumustensa mukaan. Jos peliä halutaan helpottaa, voidaan esimerkiksi sopia, että niin sanottujen ”kovien kakkosten” päälle saa pelata minkä tahansa kortin. Tässä kuitenkin yksi versio, korttipeli Paskahousu ohjeet:

Palaajien määrä

2–5. Monen mielestä paras määrä pelaajia on vähintään kolme ja enintään viisi. Pelaajia voi olla useampiakin, jos korttipakkoja otetaan käyttöön kaksi.

Tavoite

Tavoitteena on päästä kaikista omista korteista eroon. Paskahousu on se, jolle jää viimeiseksi kortteja käteen.

Korttien arvo ja käyttötarkoitus

Paskahousussa on muutama erikoiskortti. Kakkonen on korteista arvokkain, koska sen voi pelata minkä tahansa kortin päälle. Sen päälle ei voi pelata kuin toisen kakkosen. Kymppi ja ässä ovat kaatokortteja. Jos kaatokortin pelaa tyhjään pöytään, seuraava pelaaja joutuu nostamaan sen.

  • 2: valttikortti
  • 3–9: arvonsa mukaiset, tavalliset kortit
  • 10: kympillä voi kaataa pakan, jos sen päällimmäinen kortti on 3–9
  • J, Q, K (11–13): arvonsa mukaiset, tavalliset kortit
  • Ässä: ässällä voi kaataa pakan, jos sen päällimmäinen kortti on kuvakortti eli J, Q tai K

Riippuu paljon pelin muunnelmasta, miten korteilla voi pelata. Voidaan esimerkiksi sopia, että kuvakorttia ei voi pelata seiskaa tai kasia pienemmän kortin päälle.

Paskahousu korttipeli

Pelin aloitus

Jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi korttia. Pelin aloittaa se, jolla on pienin kortti, ei kuitenkaan kakkonen. Jos pienimpiä kortteja on monilla, aloittaja on se, jolla on niitä eniten.

Pelin kulku

Peli alkaa pienimmällä kortilla. Seuraavan pelaajan pitää laittaa avopakkaan kortti, joka on samanarvoinen tai suurempi kuin edellinen. Samanarvoisia kortteja voi pelata useamman kerrallaan. Kuvakortteja (J, Q, K) ei voi pelata korttien 3–7 päälle, jos pelipakkaa on vielä jäljellä.

Korteista arvokkain on kakkonen, jonka voi pelata minkä tahansa kortin päälle. Kakkosen päälle ei voi laittaa kuin toisen kakkosen.

Kun pelaaja on pelannut korttinsa, nostaa hän pelipakasta käteensä uudet. Kädessä on oltava viisi korttia niin kauan, kun pelipakkaa on vielä jäljellä. Lopuksi pelataan kädessä olevat kortit.

Avopakan kaataminen

Pakan voi kaataa eli poistaa pelipöydältä kympillä tai ässällä. Jos pakan kaataa, saa pelaaja jatkaa ja pelata uuden kortin tyhjälle pöydälle. Avopakka kaatuu myös silloin, kun samanarvoisia kortteja on neljä päällekkäin. Jos tyhjälle pöydälle pelaa kympin tai ässän, täytyy seuraavana vuorossa olevan pelaajan nostaa se. Kaatokortteja eli kymppejä tai ässiä saa pelata pöydälle vain yhden kerrallaan. Tyhjälle pöydälle ei voi pelata kuvakorttia.

Avopakan nostaminen

Jos korttia ei pysty pelaamaan, täytyy avopakka nostaa käteen. Pelaaja voi myös halutessaan kokeilla onneaan ja nostaa pelipakasta yhden kortin ja laittaa sen avopakkaan. Jos kortti ei käy, täytyy pelaajan nostaa avopakka kääntökortteineen käteensä ja pelivuoro siirtyy seuraavalle. Pelaajan ei ole pakko pelata korttia, vaikka pystyisikin.

Pelin loppu

Kun pelipakka on loppunut, pelataan kädessä olevat kortit. Se voittaa, joka ensimmäisenä saa pelattua korttinsa loppuun. Viimeinen, jolla on kädessään kortteja, on paskahousu!

Korttipeli Paskahousu säännöt, muunnelmia

Yleisin Paskahousun muunnelma on Valepaskahousu. Siinä kortit pelataan kuvapuoli alaspäin. Kortin lyönyt pelaaja kertoo, mitä kortteja hän pelasi. Seuraava pelaa joko uskoo ja jatkaa peliä tai epäilee ja tarkistaa pelatut kortit. Jos edellinen pelaaja puhui totta, joutuu epäilijä nostamaan kaikki kortit ja vuoro siirtyy seuraavalle. Epäilijän ollessa oikeassa edellinen pelaaja, huijari, nostaa pakan ja huijarin paljastanut jatkaa.

Toinen yleinen muunnelma on versio, jossa aluksi jaetaan pelaajille kolme korttia pöytään nurinpäin ja kolme oikeinpäin. Pöydässä olevat kortit pelataan viimeisinä. Lisäksi käteen jaetaan kolme tai viisi korttia. Jos pelaajia on useita, voidaan koko pakka jakaa pelaajien kesken heti alussa.

Muiden korttipelien säännöt: