Klondike pasianssi

Klondike pasianssi

Korttipelit, hyvä tapa viettää aikaa kavereiden kanssa

Pelikorteilla pelattavia pelejä on olemassa useampia, kuten sökö korttipeli ja klondike pasianssi. On myös uno pelejä, joiden uno säännöt on hyvä lukea ennen pelaamista. Pelit ovat hyvä tapa viettää porukalla aikaa niin, ettei ole pakko olla aina esimerkiksi jonkin kännykän, tietokoneen tai tabletin äärellä.

Klondike pasianssi, mitä mahtavin tapa tappaa

Korttipelejä on todellakin useita, niin myös pasiansseja. jossa päällimmäisenä ajatuksena on saada pelikortit järjestykseen päällekkäin pinoihin. Kortit on järjestettävä niin numerojärjestykseen samalla, kun kortit ovat neljässä eri pinossa maa kohtaisesti. Sääntöjä on nähtävillä osoitteessa säännöt.com.

Säännöt tarkemmin tiivistetysti

Kun pelin aloittaa, aivan tavallinen korttipakka (joka koostuu 52 kortista), sekoitetaan sekaisin kunnolla. Tämän jälkeen kortit jaetaan 7 eri pinoon. Kortteja jaetaan pinoon niin, että ensimmäisessä pinossa on vain yksi kortti, toisessa kaksi korttia, kolmannessa kolme korttia, neljännessä neljä korttia ja niin edelleen. Jokaisessa pinossa päällimmäinen kortti on jaettava oikein päin ja loput korteista nurin päin. Loput korteista pidetään kädessä nurin päin.

Kortteja jakaessa on hyvä muistaa, että kortit jaetaan usein limittäin omissa pinoissaan niin, että jokaisen pinon korttien lukumäärä on nähtävissä. Korttipinojen yläpuolelle on myös jätettävä tilaa neljälle korttipinolle, jonne kortit sitten siirretään sääntöjen mukaan maa kohtaisesti numerojärjestyksessä ässästä aloittaen. Ässät lasketaan tässä pelissä numeroksi yksi, ei ikinä suuremmaksi numeroksi.

Klondike pasianssia on mahdollista pelata myös tietokoneella, jolloin tätä jakamiseen liittyvää osaa ohjeista ei sinänsä tarvitse pelaajan itse pohtia sen tarkemmin, saati sitten sitä, että kortit säilyvät järjestyksessä.

Klondike pasianssi

Itse pelaaminen jakamisen jälkeen

Pelin pääajatuksena on siis saada kortit 4 eri pinoon niin, että yhdessä pinossa kaikki kortit ovat samaa maata. Kortit järjestetään numerojärjestyksessä pinoon niin, että ässä on alimmaisena numerona yksi ja sen jälkeen kakkosesta alkaen niin, että kuningas on päällimmäisenä numeron 13.

Pelin alussa pöydälle jaetuissa korttipinoissa olevia kortteja on mahdollista pelata seuraavin säännöin:

  • joka toinen kortti on oltava punainen ja joka toinen musta
  • pienemmän kortin voi siirtää suuremman kortin päälle
  • jos pino jää tilaan, jossa kaikki kortit ovat nurin päin, voi päällimmäisen kääntää oikein päin ja siirtää yllä mainittujen sääntöjen perusteella toiseen pinoon

Pelaamisessa on olemassa kaksi eri versiota. Kädessä olevasta korttipakasta voi kääntää esille kerralla joko kolme korttia tai vain yhden kortin kerrallaan. Pelissä numerokortit vastaavat arvoltaan niihin kirjoitettuja numeroita. Kuvakortit puolestaan vastaavat lukuja 11, 12 ja 13 niin, että jätkä on numero 11, akka on numero 12 ja kuningas on numero 13.

Kun kortteja käännetään, pinon päällimmäinen kortti on ainoastaan mahdollista pelata pelin sääntöihin perustuen. Sääntöjä ovat muun muassa seuraavat:

  • Jos päällimmäisin kortti on kuningas, voi sen asettaa pöydälle korttipinojen riviin, mikäli rivissä on jäänyt tyhjä kohta pinosta, joka on saatu järjestettyä toisiin pinoihin kokonaan.
  • Mikäli päällimmäisin kortti on ässä eli numero 1, voidaan se siirtää ylempiin pinoihin aloittamaan niitä pinoja, johon kortit ovat tavoitteena saada

Tästä voidaankin päätellä, että mikäli päällimmäisenä ollut kortti saadaan pelattua, on mahdollista pelata myös sitä seuraava kortti (mikäli sille on sopiva paikka korttipinoissa pöydällä). On vain muistettava, että joka toinen kortti on oltava punainen, ja joka toinen punainen sekä se, että pienempi kortti on mahdollista asettaa suuremman päälle. Koskaan ei voi laittaa suurempaa korttia pienemmän päälle.

Käsipakka

Kun kädessä oleva korttipakka on käyty läpi, on se otettava käsiin uudestaan ja käännettävä nurin päin uudemman kerran. Tämän jälkeen kortteja käydään läpi uudestaan kuin ensimmäisellä kerralla. Mikäli kortteja on käännetty kolme kerrallaan ja 1. kerralla on saatu siirrettyä kortteja eri pinoihin, toisella kerralla käsipakasta avautuu uusia kortteja pelattavaksi.

Pelin päättyminen

Peli päättyy, mikäli kaikki kortit on saatu pelattua omiin pinoihin maa kohtaisesti numero järjestykseen. Toinen päättymistapa on se, että käsipakasta tai korttipinoista ei saada siirrettyä enää yhtäkään korttia mihinkään. Kortteja ole saatu kuitenkaan järjestettyä maa kohtaisiin pinoihin. Tällöin peliä ei päästy läpi.

Muunnelmia

Korttipelistä ja sen säännöistä on olemassa hieman erilaisia muunnelmia, kuten seuraavat:

  • Kuten mainittu, käsipakasta voi kääntää vain yhden kortin kolmen sijasta, joka tekee pelistä helpomman
  • käsipakan kortit, joita ei saatu käytettyä, voidaan laittaa takaisin käsipakan alimmaiseksi, jolloin pakkaa ei tarvitse kääntää erikseen uudestaan
  • Mikäli ässän päälle siirretään kortti, ei sitä saa enää ottaa sieltä takaisin, joka vaikeuttaa peliä