Korttipeli tikki

Korttipeli tikki

Ensimmäisiä asioita, joita korttipeleistä tulee mieleen on juuri tikki korttipeli – tikit tai kasat, mitä kerätään korttipelissä kierroksittain. Olet varmasti pelannut useampia korttipelejä, joissa kerätään kierroksittain kortteja ja lasketaan saatuja korttipinoja. Tällaisista peleistä juuri tikki korttipeli on ehkä perinteisin korttipeli.

Tikki korttipeli on eittämättä yksi vanhimmista Euroopassa pelattavista korttipeleistä. Todennäköisesti ole jo pelannut tikkiä, mutta jos et muista peliä, niin lukaise aluksi korttipelin säännöt.

Tikki korttipeli säännöt ja tikin pelaaminen

Ensin sekoitetaan kortit, jotta tikki korttipeli voi alkaa. Sekoitetusta korttipakasta jakaja jakaa pelaajille kullekkin viisi korttia. Nostettuasi kortit näet, mitä kortteja olet saanut. Jos käy niin hassusti, että kaikki saamasi kortit ovat arvoltaan alle 10, saat uudet kortit. Toivottavasti saat tuolloin paremmat kortit.

Varsinainen korttipelikierros lähtee käyntiin siitä, kun jakajasta seuraava laittaa kortin pöytään. Se, minkä kortin pelaaja laittaa, on merkitystä. Pöytään ensimmäisenä tullut kortti määrittää sen, mitä maata kierroksella tulee pelata. Muiden pelaajien on pakko laittaa samaa maata oleva kortti pöytään. Tikki korttipeli sisältää niin sanotun ”maapakon” eli maata pitää tunnustaa. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Jos kyseistä maata ei ole, niin on laitettava jokin muu kortti pöytään. Tuolloin sakaat jonkin muun kortin laittamalla muuta maata olevan kortin. Kun sakaat, voit valita omasta mielestäsi sellaisen kortin, jota et omasta mielestäsi tarvitse seuraavilla kierroksilla. Jos tikkikorttipelissä on käytössä valtti, tuolloin pitää pelata valttimaata, jos ei pysty tunnustamaan maata. Pelissä voi edellä mainittujen maapakon tai valttipakon lisäksi olla ylimenopakko, tuolloin joudut laittamaan edellistä pelaajaa korkeamman kortin, tietenkin jos vain tuo on mahdollista.

Kierroksen eli tikin voittaa itselleen se pelaaja, joka on lyönyt pöytään samaa maata olevan korkeimman kortin tai pöytään lyödyistä korteista korkeimman valttimaan kortin. Pelaaja, joka on ollut onnekkain ja kerännyt eniten tikkejä, on voittaja. Tikki korttipeli päättyy siinä vaiheessa, kun tarvittava määrä ”tikkejä” on kerätty.

Viimeinen tikki korttipeli

Erilaisia tikki korttipeli -variaatioita löytyy useampia. Perusperiaate tikki korttipeli -versioissa on sama, eli se joka kerää eniten tikkejä voittaa. Mutta tästäkin on poikkeuksia. On olemassa versio, missä vain viimeisellä tikillä on merkitystä. Tämä on: viimeinen tikki korttipeli. Nimensä perusteella – viimeinen tikki korttipeli – viittaa siihen, että se, joka saa viimeisen tikin voittaa tikin. Tässä tikki korttipeli -versiossa peli päättyy, kun pelaaja on saanut sovitun määrän tikkejä.

Viimeinen tikki korttipeli on kiintoisa. Sen viehätys perustuu osaltaan samaan kuin normi tikki korttipeli -versiossa. Kaikki kortit pelataan. Viimeinen tikki on mielenkiintoinen, koska siinä pyritään säästämääm viimeiseksi korkeimmat kortit, jotta saisi viimeisen tikin. Tässä pelin versiossa ei yleensä ole myöskään valtteja, ainoastaan maapakko. Kun pelaat on hyvä huomioida se, että että viimeisimmän tikin saanut saa aloittaa seuraavan kierroksen. Jos pääset aloittamaan tikkikierroksen, voit osaltaan määritellä sitä, mitä maata pitää tunnustaa. Tällöin muiden pelaajien korkeatkaan kortit eivät auta, jos kortit sattuu olemaan ”väärää” maata. Aina voi tietenkin tehdä siten, että pyrkii pelauttamaan kortit siten, että muilla ei enää ole jotakin tiettyä maata. Mutta ainoastaan pelaamalla pääset kärryille siitä, mikä pelityyli olisi soveltuvin kuhunkin tilanteeseen.

Tikki korttipeli netissä

Tikkiä on mahdollista pelata netissä. Kun pelaat voit kokeilla, kuinka onni ja tikki korttipeli netissä suosii sinua, mutta samalla voit kokeilla, kuinka tikin pelaaminen luonnistuu. Saadessasi kortit voit aavistella, millaisia mahdollisuuksia sinulla on pelissä, mutta tilanne muuttuu kierros kierrokselta. Pelissä on mielenkiintoista se, että et tiedä mitä kortteja muilla pelaajilla on. Tietenkin pelikierrosten myötä voi havaita tietyn tyyppisiä pelaajatyyppejä tikki korttipeli netissä. Osa pelaa rohkeasti korkeimmat kortit edellä ja toiset pyrkii säästelemään pelattavia korttejaan. Kuitenkin kaikki kortit lyödään pöytään, sillä kädessä olevat kortit on pakko laittaa pöytään jossakin vaiheessa.

Pelatessasi korttipeli tikki -kierroksia tikkien keräämiseksi tulee useampia ja pääset käyttämään kaikki kädessäsi olevat kortit. Samoin kuin korttipeli tikki yleensä, myös nettipeleistä löytyy erilaisia variaatioita, mutta käytäntö on sama, sinun pitää saada mahdollisimman monta tikkiä voittaaksesi. Ole siis tarkkana sen osalta millaista tikin versiota olet pelaamassa, koska tikissä säännöt määrittelevät sitä, millaisia kädessäsi olevia kortteja joudut käyttämään pyrkiessäsi saamaan mahdollisimman monta tikkiä ja sitä kautta voittoja.

Muiden korttipelien säännöt: