Darts säännöt

Darts säännöt

Dartsin lähtöpistemäärä on 501 pistettä. Pelin tavoitteena on saada tämä lähtöpistemäärä nollille. Pelaajat heittävät tikkaa vuoroissa, kolmen tikan sarjoissa. Taulun eri sektoreilta saa eri määrän pisteitä. Jos heitetty tikka osuus valkoiseen tai mustaan sektorinosaan, pistemäärä tästä on merkitty sektorin viereen taulun ulkokehälle. Mikäli osut ulomman mustan tai valkoisen sektorin ulkopuolella olevaan vihreään tai punaiseen osaan, saat niistä heitoista sektorin pisteet tuplattuna. Vastaavasti heitto sisimmän mustan tai valkoisen sektorin ulkopuolella olevaan vihreään tai punaiseen osaan triplaa sektorin mukaiset pisteet. Keskialueen reunasektoriin osuessa saat 25 pistettä. Keskustaan eli häränsilmään osuva heitto on 50 pisteen arvoinen. Voittaaksesi pelin, viimeiseksi heittämäsi tikan on osuttava tuplaan tai häränsilmään ja tämän heiton on vähennettävä pisteesi nollaan. Pistemäärän mennessä heitollasi yli, jää edellisen heiton määrä voimaan. Peli päättyy, kun jompikumpi pelaajista on saanut pisteet nollatuksi. Tasoittavaa vuoroa ei ole. Tarkista darts säännöt täältä. Katso myös säännöt.com.

Välineet dartsin pelaamiseen

Dartsin pelaamiseen tarvitset darts taulun ja tikat. Taulu, johon tikkoja heitetään on tavallisesti valmistettu kasvikuituisesta materiaalista, kuten sisalista. Sivusuunnassa yhteen puristettu taulu liimataan kiinni puiseen taustaan. Taulua kiinnittäessä tulee huomioida se, että härän silmän tulee asettua 1,73 metrin etäisyydelle lattiasta luettuna. Darts tikat ovat kevyet. Ne painavat vain noin 20-26 grammaa. Darts-tikat on painotettu nykyisin volframilla, kun niihin aiemmin oli tapana kiinnittää painoksi lyijyä.

Missä voin pelata dartsia?

Dartsia voit pelata kotioloissa, pubissa tai netissä. Kotona pelaaminen vaatii investointia darts tauluun ja tikkoihin. Laadukkaat darts pelivälineet voivat maksaa useita satoja euroja. Suosittu tapa on myös pelata dartsia paikallisessa pubissa. Tämä on erittäin suosittu tapa erityisesti Isossa-Britanniassa ja Alankomaissa. Samalla saat hyvän syyn tavata ystäviäsi ja rentoutua yhdessä heidän kanssaan. Dartsia voi pelata myös netin välityksellä. Pelaamista varten tarvitset vain nettiyhteyden ja mobiililaitteen. Nettipelaamisen etuna on se, ettei sinun tarvitse lähteä minnekään pelataksesi ja pelit ovat myös usein hyvin visuaalisia ja kiinnostavia. Dartsin suosio on kasvussa myös vedonlyönnissä. Jos itse pelaaminen ei kiinnosta, voit siis sen sijaan veikata dartsin auki olevissa veikkauskohteista. Ennen veikkaamista kannattaa kuitenkin tutustua vedonlyöjien tarjoamiin vedonlyönti tilastoihin.

Dartsin historia

Pelin juuret juontavat 1870-luvulle saakka. On esitetty teoria, että darts olisi saanut alkunsa sotilaiden heitellessä nuolia tynnyrinpohjaan. Ajansaatossa tästä on sitten muotoutunut nykyaikainen darts -peli. Lajina darts on lähtöisin Englannista, jossa se on suosittu peli vielä nykyisinkin. Ensimmäiset darts taulut tehtiin puusta. Ne kuitenkin todettiin vaikeahuoltoiseksi, joten huoltovapaampi kasvikuituinen taulu oli tervetullut parannus tähän ongelmaan.

Miksi dartsin pelaaminen kannattaa?

Darts ei vaadi erityistaitoja. Tikan heittäminen tauluun onnistuu keneltä tahansa, joten darts sopii ihan kaikille. Dartsia on mahdollista pelata niin harrastusmielessä kuin ammattimaisestikin. Voit pelata dartsia itseksesi tai seurassa tai halutessasi osallistua jopa otteluihin ja turnauksiin. Suomesta löytyy oma paikallisjärjestö, joka myös järjestää kisoja ja turnauksia. Dartsin avulla on mahdollista kehittää laskutaitoa, keskittymistä, koordinaatiota ja henkistä kanttia. Laskutaidon kehittymistä edesauttavat laskutoimitukset, joita joudut tekemään pisteitä laskiessasi. Osuminen juuri oikeaan kohtaan taulussa vaatii hyviä keskittymistaitoja. Koordinaatio kehittyy, kun joudut pelissä toistuvasti yhdistämään käsi silmä koordinaation. Henkisen kantin kehittymisessä auttavat jännittävät pelitilanteet, joihin et aina voi itse edes vaikuttaa. Dartsissa on mahdollista kehittyä todella hyväksi pelaajaksi. Se vain vaatii useita harjoituskertoja ja toistoja. Mikäli darts ei jostain syystä innosta sinua tarkista myös paskahousu korttipeli ja uno säännöt.

Dartsin suosio kasvussa

Darts pelin suosio on pitkään ollut kasvussa. Suosiosta kertoo se, että pelivälineet on myyty hetkessä loppuun kotimaisten maahantuojien varastoista. Lajissa järjestetään myös MM-kisat, jotka ovat suosittua viihdettä. Dartsin maailmanmestareita ja heidän tekemisiään seurataan tarkasti julkisuudessa. Tunnettuja huipputason dartsin pelaajia ovat muun muassa englantilainen Michael Smith ja hollantilainen Michael van Gerwen. Dartsin ympärille on kehkeytynyt varsinainen karnevaalitunnelma. Pelaajat otetaan MM-kisoihin sisälle sisääntulobiisin tahdissa ja tunnelma on katsomoissa pelien aikana huipussaan. Darts koetaan viihdyttäväksi pelilajiksi, sillä siinä onnistuminen vaatii kylmiä hermoja ja hyviä keskittymistaitoja. Hyvä pelaaja onnistuu ympärillä olevista ärsykkeistä riippumatta ja voittaa sillä yleisön puolelleen.