Gin korttipeli

Gin korttipeli

Mikä on Gin korttipeli

Gin korttipeli kuuluu Rommipelien kategoriaan ja sitä pelataan 52 kortilla eli koko pakalla. Saatat ehkä hämmentyä siitä, että peli kulkee jollakin eri nimellä kuten Ginirommi ja Sinkki. Siitä on olemassa useampia eri versioita kuten Straight Gin, SIngle Match Gin ja Hollywood Gin. Peliä voi pelata joko kaksistaan, mutta siitä on myös versioita kolmelle tai neljälle hengelle. Tuskin yllätyt edes siitä, jos kerron, että se on myös täysiverinen kasinopeli, jossa pelaajia voi olla jopa kuusi. Netissä sitä voi pelata tietokonetta vastaan.

Pelissä tavoitteena on saada sovittu pistemäärä, joka yleensä on 100, joten sen tavoittamiseen tarvitaan useampia käsiä. Pelin alussa sinulle jaetaan 10 korttia. Niiden arvot määräytyvät pisteinä nimellisarvonsa mukaisesti, mutta ässä on 1 pisteen arvoinen ja kuvakorteista saa 10 pistettä. Pelatessa yrität yhdistää kädessäsi olevia kortteja joko niin, että ne ovat kolmesta neljään samanarvoista tai samaa maata peräkkäisillä arvoilla olevia yhdistelmiä. Koska ässä on siis arvoltaan yksi, se ei voi koskaan sarjassa seurata kuningasta.

Miten Gin korttipeli etenee

Kun kymmenen korttia on jaettu, pelin aloittaa se, joka ei ole jakaja. Pakkoja on kaksi eli nostopakka ja poistopakka. Omalla vuorollasi voit nostaa kortin jommastakummasta pakasta ja pistää yhden kortin pois. Jos nostat kortin poistopakasta, et saa heittää sitä pois, kun kierros päättyy. Korttia ei tarvitse nostaa jaon alussa vaan sen voi myös passata. Mikäli jakajakin passaa, niin sinun on nostettava nostopakan päällimmäinen kortti.

Jos Gin korttipeli on virallisena pelinä, poistopakasta saa katsoa vain päällimmäisen kortin. Kotipelissä ei tarvitse olla niin tiukat säännöt. Lisäksi nostopakan kortit voi laskea lukumäärältään milloin tahansa. Peli jatkuu niin kauan, että sinä tai toinen pelaaja koputtaa tai pakassa on jäljellä enää kaksi korttia. Kaksi jäljellä olevaa korttia tarkoittaa käytännössä sitä, että Gin korttipeli päättyy tasapeliin. Koputtaa puolestaan voit silloin, kun sinulla on maksimissaan 10 pisteen arvosta yhdistelmien ulkopuolisia kortteja kädessäsi.

Siinä vaiheessa jos koputat, saa laittaa kädestäsi yhden kortin kuvapuoli alaspäin poistopinoon. Sen jälkeen sinun on levitettävä käsi pöydälle yhdistelmittäin ja myös hukkakortit laitetaan näkyviin. Jos kaikki kortit ovat kiinni yhdistelmissä, olet tehnyt ginin. Myös vastustajasi laittaa pöydälle oman yhdistelmänsä. Hän voi pelata kädestään irtokortteja sinun yhdistelmiisi, jos ne täydentävät sarjoja. Mikäli tein ginin, sarjoja ei voi jatkaa.

Gin korttipeli ja pistelasku

Pistelaskua voi tehdä useammalla eri versiolla, mutta tutustutaan ensin perinteisempään versioon. 

  • Jos koputtajan hukkakortit ovat pistemäärä arvoltaan pienemmät kuin vastapuolen, koputtaja voittaa sekä merkitsee itselleen pisteitä sen mukaan, mikä on hukkakorttien erotus.
  • Gini tuo 25 pisteen bonuksen.
  • Mikäli hukkakorttien pistearvot ovat tismalleen samat tai koputtajalla on suurempi pistemäärä, koputtaja häviää ja erotus menee vastapuolen pisteiksi. Silloin vastapuoli saa myös 25 pisteen bonuksen.
  • Kun toinen pelaajista saavuttaa 100 pistettä, peli päättyy. 
  • Lopussa jokaisesta voitetusta jaosta saa 25 lisäpistettä.
  • Voittaja saa myös 100 lisäpistettä bonuksena.
  • Mikäli vastapuoli jää täysin ilman pisteitä, saa voittaja 200 pistettä.
  • Jos korttipeli Gin pelataan rahasta, kuten usein tehdään, niin voittosumma muodostuu pelaajien pistemäärän erotuksesta. Mikäli häviäjä ei onnistunut voittamaan yhtään jakoa, lopputulos eli voitto tuplataan.

Pistelaskun muunnelmat

Gin korttipeli on saanut useampia muunnelmia pistelaskussa ja siksi monet esimerkiksi käyttävät 20 pistettä 25 pisteen sijasta. Eli ginistä, voitetuista jaoista sekä koputtajan tappiosta saa 20 pistettä. Lisäksi on myös sellainen muunnelma, että koputtajan häviö tuo 10 pistettä ja gini puolestaan 20. Selkeintä olisi kuitenkin pelin ja pelaajien kannalta se, että kaikista kolmesta saa pisteitä saman verran, sillä ei ole väliä onko se 20 vai 25.

Oklahoma versiossa ei käytetä koputtamiseen vaadittavana pistemääränä 10, vaan se katsotaan poistopakan ensimmäisestä kortista. Eli se on kortin numeroarvon mukainen. Hollywood versio poikkeaa sekin jonkin verran. Pistelomakkeelle merkitään kummallekin pelaajalle 3 peliä. Kun voitto tulee ensimmäisestä pelistä, merkitään pisteet ensimmäisen pelin sarakkeeseen. Jos sama pelaaja onnistuu voittamaan toisen kerran, merkitään pisteet sekä peliin 1 että peliin 2. Lisäksi kolmannesta voitosta lähtien pisteet merkitään lomakkeen kaikkiin sarakkeisiin. Peli suljetaan, kun toinen pelaajista saa 100 pistettä ja koko ottelu saadaan suljettua siinä vaiheessa, kun kaikki pelit on suljettu.

Gin korttipeli ja rangaistukset

Gin korttipeli antaa rangaistuksia ja uusi jako suoritetaan seuraavissa tilanteissa:

  • Jakaja näyttää jonkin kortin jaon aikana
  • Molemmilla pelaajilla on kortteja väärä määrä
  • Pakasta puuttuu kortteja

Jos vajaa pakka huomataan vasta myöhemmin, pelatut pisteet jäävät voimaan, mikäli ne on ehditty merkitä pistekirjanpitoon.

Jos pelaaja ilmoittaa lopettavansa ja hänellä on yli 10 pistettä, Gin korttipeli jatkuu. Virheen tehneen pelaajan on jatkettava peliä avoimin kortein ja lopettaminen tapahtuu heti, kun pistemäärä laskee kymmeneen tai menee sen alle.

Joskus pelaaja saattaa ottaa väärällä vuorolla kortin. Silloin kortti on pidettävä. Jos taas pelaaja näkee yhden tai useamman kortin, nähdyt kortit on käännettävä kaikkien nähtäville. Vastustaja voi tällöin ottaa jonkin niistä. Virheen tehnyt pelaaja puolestaan ei saa lopettaa peliä sillä hetkellä vaan vasta seuraavalla vuorolla.

Lopettajan hyväksi voidaan merkitä 10 pistettä siinä tapauksessa, jos vastustajalla on liian vähän kortteja kädessään siinä vaiheessa, kun toinen pelaaja lopettaa. Ennen pelin alkua voidaan lisäksi sopia, että pois laitettavat kortit saa tarkistaa. Jos Gin korttipeli pelataan tietokonetta vastaan, konee hoitaa pelaamisen oikeellisuuden ilman ongelmia.