Spiderpasianssi

Spiderpasianssi

Spiderpasianssi on simppeli peli

Joskus pelaaminen yksinkin on hauskaa ajanvietettä. Korttipelejä voi helposti pelata myös yksin. Yksi yksin pelattava mielenkiintoinen peli on spiderpasianssi, joka tarjoilee viihdettä helposti pidemmäksikin aikaa. Voit myös haastaa kaverin siten, että kumpikin pelaa omaa pasianssia ja katsotte pisteytyksen keskenään.

Kyseessä on yksi pasianssipelin variaatioista. Yksinkertaisuudessaan pasianssipelit yleensä toimivat siten, että peliä pelataan yksin ja kortteja nostetaan pakasta yksitellen. Kortit yritetään koota tietyllä tapaa, kun tämä onnistuu peli on mennyt niin sanotusti läpi.

Tutustu myös muihin korttipeleihin, kuten lapsy korttipeli sekä maija. Lisää ohjeita pelaamiseen saat säännöt.com kautta.

Pasianssin nopea historia

Pelin suomenkielinen nimi juontaa juurensa ranskan kieleen. Sana patience on ranskaa ja se tarkoittaa kärsivällisyyttä. Pasianssi vaatiikin pelaajaltaan hieman kärsivällisyyttä. Alunperin peli ei kuitenkaan ole Ranskasta. Se kuitenkin tuli suosituksi Ranskassa 1800-luvun alkupuoliskolla. Jopa 1700-luvulla on viitattu jo kirjallisuudessa tähän peliin, joten sillä on pitkät juuret.

Pelin tavoite

Spiderpasianssissa on hyvin yksinkertainen tavoite, joka kuitenkin pitää pelissä yllä mielenkiintoa. Pelissä tavoitteena on saada kaikki kortit väreittäin suuruusjärjestykseen kuninkaasta ässään asti. Tavoite on siis hyvin simppeli, mutta sen saavuttaminen voi osoittautua yllättävänkin vaikeaksi.

Mitä vähemmän siirtoja pystyt tekemään, jotta peli ratkeaa, sitä paremmin saat pelissä pisteitä. Vähemmän on siis tässä pelissä enemmän.

Alkujärjestelyistä peliin

Peli vaatii hieman alkujärjestelyjä, jotta sen voi aloittaa. Tarvitset peliin kaksi korttipakkaa, jotta sen pelaaminen on mahdollista. Vaikeustasoista riippuen pakat koostuvat yhdestä, kahdesta tai neljästä eri maasta. Kortit järjestetään kymmeneen eri sarakkeeseen. Kussakin sarakkeessa alin kortti, joka on muiden korttien päällä on se ainoa kortti, joka on pelissä peitetty. Kortteja joita ei ole sijoitettu mihinkään sarakkeeseen, järjestetään oikeaan alakulmaan.

Esimerkiksi tarvitset korttipakan, jossa on kaikki 54 korttia tallessa, sillä jokaista korttia tarvitaan tähän peliversioesimerkkiin. Kortit asetetaan kymmeneen pinoon seuraavanlaisesti:

  • Tarvitset neljä kuuden kortin pinoa
  • Lisäksi tarvitset kuusi viiden kortin pinoa itsellesi
Spiderpasianssi

Miten pelin voi voittaa?

Jos pelin haluaa voittaa, pelaajan tulee poistaa kaikki kortit pelilaudalta käyttämällä hyödyksi sarakkeita ja järjestelemällä kortit alenevaan järjestykseen aina kuninkaasta ässään. Kahden ja neljän värin tasoilla pelatessa pelikorttien on oltava samaa maata, myös jos kortteja halutaan siirtää.

Ota tämä huomioon pelatessasi netissä tätä peliä. Kun sinulla on siisti sarake samanvärisistä korteista laskevassa järjestyksessä ne katoaa pelilaudalta jos pelaat peliä netissä. Sitten kun pelilaudalla ei voi tehdä enää siirtoja siinä olevilla korteilla, napauta pelissä alinta pinoa jotta saat uuden korttirivin.

Pelin säännöt pelatessa oikeilla korteilla

Spiderpasianssin säännöt ovat yksinkertaiset ja nopeat oppia. Pelistä pääsee nauttimaan nopeastikin, kun siitä pääsee kärryille ensin. Kortteja siirrellään tässä pelissä samaan tapaan kuin muissakin pasianssi peleissä. Jos pelaaja pelaa useammalla kuin yhdellä maalla, voi kortin siirtää oman maan lisäksi myös toisen maan kortin päälle.

Kortin ollessa pelissä jonkun muun kuin oman maan kortin päällä, sitä korttia joka tämän kortin päällä on ei voi siirrellä samaan aikaan esimerkiksi korttipinoa, jossa on pata 10, hertta 9, pata kasi ja pata seiska. Kuitenkin siitä voi siirtää pata kasin ja pata seiskan.

Pelaaja voi asettaa minkä tahansa kortin tai korttipinon tyhjään sarakkeeseen. Siinä pitää kuitenkin olla aina samaa maata. Sitten kun pelaaja haluaa, hän voi uudelleenjakaa jäljellä olevasta pakasta kortteja kaikkien olemassa olevien pinojen päälle. Yhdellä jakamisella voit jakaa kymmenen korttia pakasta. Kortteja jakaessa kaikissa kymmenessä sarakkeessa tulee olla vähintään yksi kortti.

Miten peli päättyy pelatessa oikeilla korteilla?

Peli päättyy siihen, kun kaikki pelikortit on aseteltu värisuoraksi kuningaskortista aina ässään asti sekä siirretty kotikentälle. Tällöin peli päättyy.

Pelin vaikeustasot

Peliä on mahdollista pelata muutamalla eri vaikeustasolla. Kaikki tasot kuitenkin toimivat aina samalla tavalla. Ainoana erona on se, että eri tasoilla pelataan eri määrällä maita.Vaikeustasoissa on aina eri määrä maita, mutta korttimäärä on aina silti sama.

Helpon tason spiderpasianssissa peliä pelataan vain yhdellä maalla. Yleensä tämä maa on pata. Tässä tasossa pelissä vain yhtä maata otetaan kahdeksasta eri korttipakasta. Keskivaikealla tasolla pelissä pelataan kahdella maalla. Tällä tasolla kahta maata otetaan neljästä eri korttipakasta. Vaikeimmalla tasolla pelataan kaikilla mailla. Tämä taso vaatii kahta kokonaista korttipakkaa, mutta ei jokereita.