Säännöt ristiseiskaan

Säännöt ristiseiskaan

Ristiseiska säännö ovat yksinkertaiset ja peli on todella helppo omaksua. Sen pelaamiseen saa kulutettua helposti montakin tuntia ja peliä voi pelata monta kierrosta keräämällä pisteitä. Pelistä on aikojen saatossa tehty monia muunnelmia. Se on ollut suomalaisten suosikkipeli jo pitkään, joten ei ihme, että moni haluaa myös pelata tätä peliä.

Peliin voi osallistua pelaajia kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän tai kahdeksan. Peliä voi siis pelata hyvin erilaisilla kokoonpanoilla ja pelin kulku aina muuttuu hieman sen mukaan, paljonko pelaajia on mukana pelissä. Ristiseiskan pelin saloihin voit sukeltaa myös näissä paikoissa gin korttipeli ja 500 korttipeli. Voit tutustua aiheeseen lisää säännöt.com sivulla.

Ristiseiska säännö

Pelin tarkoituksena on päästä eroon kaikista korteista ja täten voittaa peli. Se tunnetaan monilla eri nimillä kuten seiska, pihistys, fan tan tai domino. Peli on niin helppo, että se soveltuu helposti koko perheen peliksi. Pelin voittaa se, joka pääsee nopeammin eroon omista korteista verrattuna muihi pelaajiin.

Kulku pelissä

Pelin aluksi pelaajille jaetaan koko 52 kortin pakka. Korttien ei tarvitse mennä tasan pelissä, kunhan kaikille on jaettu kaikki kortit pakasta. Pelaaja, jolla on ristiseiska saa aloittaa pelin. Kortti tulee lyödä keskelle pöytää kaikkien nähtäville. Tämän kortin lyömisen jälkeen jokainen pelaaja vuorollaan lyö pöytää kortteja pelin sääntöjä noudattaen.

Korttien latomiselle pöytään on oma järjestyksensä. Ensimmäisenä tulee aina lyödä minkä tahansa maan seiska, jotta siihen voidaan alkaa kasta muita kortteja. Tämän jälkeen tulee lyödä minkä tahansa maan kutonen, josta on jo lyöty seiska pöytään. Kolmantena lyödään minkä tahansa maan kahdeksikko, jonka seiska sekä kutonen on jo lyöty pöytään. Kutosen tulee siis aina olla pöydässä ennen kasia. Kun kutonen ja kasi on pöydässä aletaan lyömään muita numeroita numerojärjestyksessä: 5, 4, 3, 2 ja ässä on ykkönen. Toiseen suuntaan mennään taas 9, 10, jätkä, kuningatar ja kuningas.

Miten kortit asetellaan pöydälle

Kortit tulee pelin edetessä asetella siten pöydälle, että seiskat ovat vierekkäin, isommat ja pienemmät maat tulevat seiskan ylä- ja alapuolelle. Korttien sijoittelun ei tarvitse olla limittäin. Kaikki kortit kutosesta ässään ja kasista kuninkaaseen voi olla päällekkäin, kunhan päällimmäinen kortti aina näkyy muille pelaajille.

Kunkin pelaajan tulee aina asettaa kortti pöydälle, jos hänellä vain on kortti joka sopii pöytään. Jos pelaaja rikkoo sääntöjä, hänen tulee rangaistuksena nostaa yksi kortti jokaisen pelaajan kädestä olevasta pinkasta.

Jokainen pelaaja pelaa vuorollaan pöytään aina yhden kortin. Poikkeuksena tästä on kortin pyytäminen toisilta pelaajilta. Tämänlainen tilanne on silloin, jos pelaaja ei voi lyödä mitään korttia pöytään tai lyödessään ässän tai kuninkaan. Kun pelaaja pelaa pöytään ässän tai kuninkaan, saa hän jatkaa vuoroaan.

Säännöt ristiseiskaan

Korttien pyytäminen

Jos pelaajalla ei ole korttia, joka menisi pelipöytään, hänen tulee kysyä korttia pelaajalta, joka oli edellisellä vuorolla vuorossa. Ensimmäisellä kierroksella ei kuitenkaan tarvitse kysyä korttia, vaan voi sanoa ohi. Tilanteessa, jossa edellisen vuoron pelaajalla on jäljellä vain yksi kortti, kortin antaa sitä edellisen vuoron pelannut pelaaja. Kun on tilanne, että kenelläkään ei ole kuin yksi kortti, pelaajan ei tarvitse nostaa korttia.

Korttia ojennettaessa, sitä ei saa näyttää missään tapauksessa muille pelaajille. Kortin antamisen jälkeen vuoro siirtyy vain seuraavalle pelaajalle ja kortin vastaanottanut ei saa lyödä korttia pöytään. Vaikka pelaajan saama kortti sopisikin pöytään, tätä ei saa tehdä.

Ässän ja kuninkaan pelaaminen pöytään

Pelaajalla on mahdollisuus jatkaa vuoroaan, jos hän lyö pöytään ässän tai kuninkaan. Nämä kortit päättävät yhden pinon. Yleensä tapana on kääntää kasa, joka on tullut valmiiksi. Tämän jälkeen pelaaja voi pelata toisen kortin pöytään. Vuoroa ei ole kutienkaan pakko jatkaa, tällöin vuoro siirtyy seuraavalle. Joskus taktiikan kannalta on järkevämpää pihdata, kuin pelata kortteja pöytään liikaa.

Pelin päättyminen

Peli voi päättyä kahdella tapaa. Joko peli päättyy, kun enää yhdellä pelaajalla on kortteja kädessään. Häviäjästä tulee seuraavan pelin jakaja. Tässä versiossa ei yleensä lasketa pisteitä. Toinen vaihtoehto on, että peli päättyy kun ensimmäisen pelaajan kortit loppuvat. Yleensä tällöin lasketaan myös pisteitä korttien mukaan: ässä on 14 pistettä, muut kortit silmälukujen mukaan. Jätkä on 11, Kuningatar 12 ja Kuningas 13. Joskus voidaan sopia myös, että jokaisesta kädessä olevasta kortista tulee yksi piste. Peliä voidaan pelata esimerkiksi 50 pisteeseen saakka.