Pyramidi pasianssi

Pyramidi pasianssi

Yksin pelattava pasianssipeli tarjoaa mukavaa ajanvietettä. Niissä peliä pelataan niin sanotusti korttipakkaa vastaan, sillä pelin läpäiseminen riippuu pitkälti siitä, mihin järjestykseen pakan kortit sattuvat sijoittumaan pelipöydälle.

Pyramidi pasianssi toimii hauskana aivojumppana. Se on aivan erilainen yksin peli, jossa numerojärjestyksen sijaan korteista muodostetaan pareja. Kuten niin monessa muussakin korttipelissä, myös tässä on tavoitteena päästä eroon korteista.

Pelin kulku

Aluksi puolet korteista jaetaan pöydälle pyramidin muotoon kuvapuoli alas päin huipulta lähtien. Alimman rivin kortit käännetään kuvapuoli ylös päin. Pakan loput kortit laitetaan varapinkaksi syrjään. Pinkasta voi tarvittaessa nostaa kortin.

Korteista pyritään pääsemään eroon muodostamalla pareja pyramidin korteista. Pari tehdään korteista, joiden yhteissumma on 13. Pyramidista saa poistaa vain ne kortit, jotka eivät peity aiemman rivin korteista. Poistetut kortit siirretään syrjään, kunnes peli on kokonaan päättynyt.

Nostopakasta kortteja voi nostaa yksi kerrallaan ja yhdistää niitä pyramidissa esillä oleviin kortteihin. Jos nostopakan korttia ei voi yhdistää mihinkään esillä olevaan korttiin, se siirretään poistopakkaan. Kuten sika korttipeli myös Pyramidi pasianssi päättyy siihen, että poistopakka loppuu tai kaikki pyramidin kortit on saatu yhdistettyä pois pöydältä.

Kuvakorttien arvot

Pyramidi pasianssi vaatii hieman laskutaitoa. Tarkoituksena on kerätä perinteisen korttipakan korteista pareja, joiden yhteissummaksi tulee 13. Yhteissumman laskemiseksi myös kuvakorteille on annettava numeraaliset arvot.

Kuten paskahousu korttipeli myös Pyramidi pasianssi sisältää korttien erilaisia numeraalisia arvoja. Pyramidi pasianssissa kuvakorteilla käytetään yleisesti tunnettuja numeraalisia arvoja:

  • K= 13
  • Q= 12
  • J= 11
  • A=1

Kuningas ei tarvitse pyramidista poistumiseen paria itselleen, sillä sen arvo on jo valmiiksi 13.

säännöt.com sivustolta löydät myös monia muita yksin tai porukassa pelattavia korttipelejä, joita kannattaa kokeilla.

Miten läpäistä Pyramidi pasianssi?

Muihin pasianssipeleihin verrattuna Pyramidi pasianssi ei ole pelkästä tuurista riippuvainen. Sen läpäiseminen vaatii pientä suunnittelua. Toki, tässäkin hieman edesauttaa tiettyjen korttien oikeanlainen sijoittuminen pyramidiin.

Haasteita saattaa tuottaa esimerkiksi ässän tai kuningattaren osuminen alimmille riveille. Nämä kortit voidaan yhdistää vain toisiinsa ja siksi niiden poistaminen pelipöydältä on huomattavasti hankalampaa kuin muiden korttien. Sen sijaan etenemisen kannalta on järkevää poistaa kuninkaat heti niiden auetessa pöydälle.

Pyramidi pasianssi on varsin nopea tempoinen peli, sillä sen kierrokset kestävät vain muutamia minuutteja. Alimmat neljä riviä ovat pelin kriittisimpiä, joten ne vaativat tarkempaa keskittymistä. Pyramidia on tietysti myös purettava tasaisesti molemmilta puolilta, jotta jokainen kortti saadaan paljastettua ja lopulta poistettua pöydältä.

Muutaman pelin jälkeen Pyramidi pasianssi alkaa aueta paremmin. Siinä oppii hieman ennakoimaan ja jopa suunnittelemaan siirtojen järkevää järjestystä.

Pyramidi pasianssi

Pyramidi pasianssi – voiton todennäköisyys

Vaikka peliä pelataankin yksin, on voittaminen Pyramidi pasianssissa aivan yhtä tärkeää kuin missä tahansa muussakin pelissä. Voittamisen kannalta Pyramidi pasianssi onkin oiva valinta. Todennäköisyys voittaa koko peli on nimittäin jopa 80 prosenttia.

Peli on kuitenkin niin yksinkertainen, että moni sortuu sen aikana huolimattomuus virheisiin. Todellisuudessa voiton todennäköisyys jää paljon pienemmäksi. Pyramidi pasianssi on haastava ja nopea tempoinen peli, mikä tekee siitä yhden pelatuimmista pasianssipeleistä pienestä voittomahdollisuudesta huolimatta.

Harjoitus tekee kuitenkin mestarin. Useampi pelikierros hioo toimivaa pelitaktiikkaa ja lisää siten läpäistyjen pelien määrää.

Pyramidi pasianssi – Pisteiden lasku

Lisää jännitystä peliin voi luoda laskemalla pisteitä pelkän pelin läpäisemisen lisäksi. Pisteiden laskusta on erilaisia yleisesti käytössä olevia muunnelmia. Tarkoituksena on kuitenkin saada nolla pistettä, eli kaikki kortit pelattua pois pöydältä.

Pisteet lasketaan pelin päätyttyä jäljelle jääneistä korteista. Ensimmäinen vaihtoehto on laskea pöydälle jääneiden korttien lukumäärä, niin pyramidista kuin nostopakastakin. Toinen pisteiden lasku tapa on laskea jäljelle jääneiden korttien numeraaliset arvot yhteen.

Pyramidi pasianssi – Eri muunnelmia

Parasta pasiansseissa on se, että peliä pelataan yksin. Peliä voi siis muunnella itselleen mieleisellä tavalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita pelissä huijaamista.

Jos Pyramidi pasianssi tuntuu sellaisenaan turhan haastavalta, sitä voi helpottaa sallimalla nostopakan jakamisen useampaan kertaan. Tavallisesti nostopakan saa käydä läpi vain kerran. Jos sen kortteja ei saa tällä kierroksella paritettua, ne haudataan poistopakan mukana pois pelistä. Pyramidi pasianssi on helpompi päästä läpi, kun nostopakan voi pyörittää useamman kerran läpi.

Pelissä voi myös säätää määrää, jonka nostopakasta voi nostaa yhdellä kierroksella. Yhden kerrallaan vedettävän kortin sijaan voidaan vetää vaikkapa kolme korttia esiin yhdellä nostolla. Tällöin kierroksella tehtävien mahdollisten paritusten määrä kasvaa.