Domino on klassikkopeli, jossa tavoitteena on päästä omista dominopalikoista eroon ja päihittää sitä kautta muut. Perusidea on siis hyvin simppeli, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hauskoja pelihetkiä riittäisi siitä huolimatta yllin kyllin.
Miten kyseisistä palikoista sitten pääsee eroon ja miten dominoa ylipäätään pelataan? Se selviää sinulle tässä oppaassa, jossa käymme läpi domino säännöt perinpohjaisesti.
Domino-pelin aloitus & pelin kulku
Domino on 2–4 pelaajan kesken pelattava simppeli peli, jossa on yleensä käytössä 28 nappulaa sisältävä dominosarja. Dominot jaetaan seuraavasti pelaajamäärästä riippuen:
- 2 pelaajaa: Kummallekin 7 nappulaa
- 4 pelaajaa: Jokaiselle 5 nappulaa
Domino säännöt sanovat, että pelin aloittaja arvotaan. Arvonnan voi suorittaa esimerkiksi siten, että jokainen ottaa pöydältä sattumanvaraisesti yhden nappulan (ennen jakoa), ja yhteisluvultaan suurimman nappulan saanut pääsee aloittajan rooliin.
Aloittajan tulee asettaa yksi nappuloistaan pöydälle. Tämän jälkeen seuraavan pelaajan (pelivuoro kiertää myötäpäivään) tulee asettaa pelipöydälle kyseisen nappulan jompaan kumpaan päähän silmäluvullisesti yhteensopiva nappula.
Jos esimerkiksi ensimmäisessä dominonappulassa on yhdistelmä 5–4, tulee jälkimmäiseen päähän asettaa sellainen nappula, josta löytyy luku 4. Kyseinen nappula voi siis olla numeroiltaan esimerkiksi yhdistelmä 6–4. Ensimmäisen päähän istuu puolestaan vaikkapa nappula 2–5.
Mikäli sopivaa nappulaa ei löydy, siirtyy pelivuoro automaattisesti seuraavalle pelaajalle.
Pelin päättyminen
Domino-peli päättyy, kun kenellekään ei ole enää mahdollisuutta asettaa pelinappulaa kumpaankaan “dominojonon” päähän. Kun pelikierros päättyy, lasketaan tämän jälkeen jokaisen pelaajan jäljellä olevista nappuloista silmäluvut yhteen ja merkataan ne ylös miinuspisteinä.
Domino-peli päättyy lopullisesti siinä vaiheessa, kun jollekin on kertynyt esimerkiksi 50 tai 150 miinuspistettä (pelaajat voivat itse sopia määrän). Voittaja on se, jolta näitä pakkasen puolella olevia pisteitä löytyy vähiten.
Tärkeimmät domino säännöt lyhyesti
- Peli alkaa sillä, että dominonappulat asetetaan pöydälle nurinpäin ja sekoitetaan huolellisesti. Jokainen ottaa niistä yhden ja silmäluvultaan korkeimman saanut aloittaa.
- Nappulat voi sekoittaa uudestaan aloittajan määrittämisen jälkeen. Tämän jälkeen nappulat jaetaan yllä mainittujen ohjeiden mukaisesti.
- Dominoiden päähän saa laittaa ainoastaan sellaisen nappulan, jossa on niiden kanssa korreloiva silmäluku. Jos “avonaisessa” päässä, jolla ei ole yhdistytty dominojonoon, on esimerkiksi luku 3, saa siihen laittaa vaikkapa nappulan, jossa on yhdistelmä 3–1. Jos sopivaa ei löydy, vuoro menee seuraavalle.
- Peli päättyy, kun kukaan ei voi asettaa nappuloita kumpaankaan päähän.
Sääntövariaatiot
Dominoa ei tarvitse pelata ainoastaan yhdellä tavalla, vaan siitä löytyy useita erilaisia versioita niin sääntöjen kuin ulkoasunkin osalta. Tässä hieman lisäinfoa niistä:
- Pelejä on ulkoasullisesti monenlaisia: Klassisissa dominopeleissä käytetään kuva-aiheena nopista tuttuja pisteitä eli “silmiä” nollasta kuuteen. Markkinoilta löytyy myös muita versioita, joissa käytetään esimerkiksi eläimiä tai vaikkapa Muumeja.
- Kaikkia dominoita ei ole pakko jakaa: Dominoita ei ole pakko jakaa kerralla, vaan niistä voidaan jakaa ainoastaan osa ja tehdä lopuista nostokasa. Kyseisestä kasasta pitää aina nostaa uusi domino, jos omasta kädestä ei löydy mitään pelipöydälle sopivaa.
- Tyhjien käsien sijasta pisteet: Dominoa voi pelata myös pistepelinä. Jos pelaaja X laittaa esimerkiksi dominon 1–4 pöytään, saa hän 4 pistettä. Jos seuraava pelaaja Y pistää pöytään sitten nappulan 1–6, saa hän yhteensä 10 pistettä (4+6, pisteitä saa vain viidellä jaollisista luvuista). Lopuksi vastustajan kädessä olevien dominoiden silmäluvut lasketaan yhteen ja pyöristetään lähimpänä olevaan lukuun, joka on viidellä jaollinen. Voittaja saa tuon luvun verran pisteitä itselleen.
- Ketjun jakaminen: Tätä klassikkopeliä pystyy pelaamaan myös niin, että käytössä on vain yksi kahteen suuntaan jatkuva ketju tai haaroittuva ketju. Jos esimerkiksi ensimmäisessä variaatiossa laittaa pöytään tuplaykkösen poikittain 2–1 -palikan perään, jatketaan pelaamista sen kyljestä eteenpäin – ei siis päistä. Haaroittuvassa ketjussa tuplaykkösestä pystyy puolestaan jatkamaan neljään suuntaan.
Domino säännöt eivät ole variaatioidenkaan valossa rakettitiedettä, joten niiden oppiminen on helppoa ja nopeaa. Siinä on kenties yksi isoimmista syistä siihen, miksi domino on niin suosittu!