Mikä on aasi korttipeli
Aasi on varsin suosittu lastenpeli ja toisinaan sitä kutsutaan myös nimellä peukkuaasi. Parhaimmillaan aasi korttipeli on silloin, kun pelaajia on useampia. Jos heitä on vähemmän, tulee siitä myös huomattavan haasteellinen. Jos pelaajia on varsin vähän esimerkiksi alle 6, korttipakasta kannattaa silloin poistaa esimerkiksi pienimmät kortit kokonaan. Tämä siksi, että muuten pelistä saattaa tulla pitkä eikä se ole silloin enää kovin mielekäs. Pelaaminen tapahtuu isommalla porukalla 52 kortin pakalla.
Korttipeli aasi on idealtaan varsin yksinkertainen. Siinä on kerättävä neljä samanarvoista korttia eli esimerkiksi jokaisesta maasta kuningatar. Kun joku pelaajista on saanut kerättyä neljä korttia, hän nostaa peukalonsa pystyyn. Muiden pelaajien on seurattava peliä ja huomattuaan peukalon pystyssä, heidän on tehtävä samoin. Viimeinen pelaaja, joka nostaa peukkunsa, on ‘aasi’.
Aasi korttipeli lyhyesti
Kaikki kortit jaetaan pelaajille jo heti pelin alussa. Sillä ei ole mitään merkitystä, jos jako ei mene tasan. Kun korttien jako on tehty, aasi korttipeli etenee niin, että kukin pelaaja antaa vasemmalla istuvalle pelaajalle kortin kädestään. Joten samalla kukin pelaaja saa kortin oikealla puolella istuvalta pelaajalta.
Korttien kierrätystä jatketaan niin kauan, että joku pelaajista saa käteensä neljä samanarvoista korttia. Hän nostaa peukalonsa ylös sen merkiksi. Tämän jälkeen muidenkin pelaajien on nostettava peukkunsa ja viimeinen on aasi.
Aasi korttipeli muunnelmia
Joissakin tilanteissa peukalon nostamisessa tulee riitaa ja varsinkin siinä, kuka on viimeinen, voi ottaa käyttöön pienet esineet. Niitä tosin tulee olla yksi vähemmän kuin pelaajia. Kun neljän kortin setti on valmis, on otettava käteen jokin esineistä ja se pelaaja, jolle ei jää esinettä on aasi.
Kolmas vaihtoehto on sellainen, että laitetaan sormi nenän päälle, kun setti on valmis. Tällä ratkaisulla tosin on sama tilanne kuin peukalolla, että saattaa tulla riita siitä, kuka sen sormensa nostaa viimeiseksi. Esineet ovat siinä mielessä hyvä ja toimiva ratkaisu.
Possu -muunnelma
Possu on varsin mukava vaihtoehto aasi korttipeli muunnelmaksi. Sen ideana on, että kortteja ei vaihdeta yhtä aikaa vaan possu eli patakuutonen kiertää pelaajalta toiselle. Pelin aloittaa se pelaaja, jolla on kyseinen kortti. Hän antaa sen vasemmalla puolella istuvalle pelaajalle ja samalla pyytää korttia possulle. Peli kestää hiukan kauemmin, mutta sen eteneminen on tietyllä tavalla hallitumpaa.
Samaa maata
Samaa maata on aasi korttipeli muunnelma, jossa on tarkoituksena kerätä käteen samaa maata olevia kortteja. Kukin pelaaja saa joko viisi tai seitsemän korttia ja jakaja ottaa itselleen yhden enemmän. Tässäkään aasi korttipeli versiossa ei kortteja vaihdeta yhtä aikaa, vaan jakaja antaa ensimmäisen kortin seuraavalla ja sen jälkeen kukin vuorollaan.
Tässä versiossa on huomioitava se yksityiskohta, että pelaaja ei saa katsoa saamaansa korttia ennen kuin hän on antanut kädestään yhden kortin eteenpäin. Tällä tavalla pelistä tulee huomattavasti jännittävämpää, koska tietämättään voi antaa eteenpäin juuri sellaisen kortin, joka olisi ollut samaa maata saadun kortin kanssa.
Useamman kierroksen peli
Aasi korttipeli on varsin muuntumiskykyinen, ja sitä voi pelata myös niin, että aasi -sanasta annetaan häviäjälle vain kirjain kerrallaan. Vasta siinä vaiheessa, jos joku kilpailijoista saa koko sanan, hänestä tulee aasi. Käytännössä se siis tarkoittaa, että jonkun pelaajan pitää hävitä neljä kertaa.
Älä puhu aasille -muunnelma
Peliä voi myös pelata niin, että aasille ei saa puhua. Mikäli erehdyt jotakin tällaiselle pelaajalle sanomaan, sinusta itsestäsi tulee siinä tilanteessa aasi. Tämä on varsin mainio vaihtoehto, jos pelaajia on useampia ja aasi pudotetaan pelistä pois. Muut pelaajat voivat jatkaa pelaamista, mutta pudonneet ‘aasit’ voivat häiritä pelaamista ja saada vielä pelissä olevia puhumaan heidän kanssaan. Tämä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi illanviettoon.
Kemps on aasi korttipeli haastavampana
Kemps muistuttaa aasia hyvin läheisesti, mutta on huomattavasti haastavampi peli. Siinä pelaajia voi olla 4-12 ja sitä pelataan pareittain. Parhaimmillaan peli on silloin, jos pelaajia on neljä, mutta sitä voi pelata myös useamman pelaajan voimin. Pelaajista muodostetaan kahden hengen joukkueita, jolloin parit istuvat vastakkain. Mikäli pelaajia on yli kahdeksan, voi mukaan ottaa toisen pakan.
Kun parit on muodostettu, heidän on päätettävä salaa se merkki, millä ilmaistaan kädessä olevista neljästä samasta kortista. Merkki voi olla jokin pieni käsimerkki, ilme tai vartalon liike. Myös hämääviä liikkeitä voi olla häiritsemässä.
Pelaajille jaetaan neljä korttia ja niiden katsomisen jälkeen laitetaan pöytään kuvapuoli ylöspäin myös neljä korttia. Tämän jälkeen pelaajat voivat vaihtaa itselleen pöydästä kortteja siten, että omasta kädestä on laitettava pöytään vastaavasti yksi kortti. Vaihdot tehdään omaan tahtiin ilman erillisiä vuoroja. Kortteja voi myös nostaa useamman kerrallaan, mutta aina on laitettava pöytään saman verran kortteja kädestään.
Kempsin eteneminen
Kemps etenee hiukan eri tavalla kuin aasi korttipeli. Kun kukaan pelaajista ei enää halua pöydällä olevia kortteja, ne otetaan pois ja tilalle laitetaan pakasta neljä uutta korttia. Siinä tilanteesta, kun pakka loppuu, jako päättyy ratkaisemattomaan.
Jako päättyy myös siinä vaiheessa, jos joku sanoo ‘Stop kemps’ tai ‘Kemps’. Ensimmäinen tarkoittaa sitä, että vastapuolella on kädessään neljä samaa ja jälkimmäinen puolestaan sitä, että pelaajan omalla parilla on neljä samaa. Mikäli huuto pitää paikkansa, vastapelaajat saavat yhden kirjaimen sanasta Kemps. Jos taas huuto oli väärin, kirjaimen saa huutaja. Pelin häviää se, joka ensin saa kaikki kemps -sanan kirjaimet. Tässä versiossa on enemmän jännitystä.
Muita suosittuja korttipelejä:
- 500 korttipeli
- Blackjack säännöt
- Bridge säännöt
- Canasta säännöt
- Darts säännöt
- Gin korttipeli
- Helpot korttipelit
- Hertta korttipeli
- Hullunkuriset perheet
- Kasino säännöt
- Klondike pasianssi
- Korttipeli tikki
- Korttipelit kahdelle
- Lännen nopein korttipeli
- Läpsy korttipeli
- Maija korttipeli
- Mölkky
- Nettipelit solitaire
- Pasianssin säännöt
- Paskahousu korttipeli
- Pokeri säännöt
- Pyramidi pasianssi
- Rommi korttipeli
- Säännöt ristiseiskaan
- Sanuli
- Shanghai korttipeli
- Sika korttipeli
- Sökö
- Spiderpasianssi
- Tuppi
- Uno