Canasta säännöt

Canasta säännöt

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva korttipeli Canasta on säilyttänyt suosionsa jo 1950-luvulta saakka. Suosion salaisuutta ei tarvitse ihmetellä, sillä vauhdikkaan pelin säännöt on helppo omaksua. Lisäksi canastaa voi pelata eri kokoonpanoilla, kunhan pelaajia on vähintään kaksi. Usein peliä pelataan kahtena joukkueena, joten mukana on myös hauska sosiaalinen puoli.

Lyhyesti ilmaistuna pelaajat tavoittelevat pelissä 5000 euron pistesaalista. Pisteitä kertyy canastan tekemisellä, jonka mukaan peli on saanut nimensäkin. Canasta muodostuu seitsemän samannumeroisen kortin joukosta. Eri kortit on pisteytetty eri tavoin, joten käytäntö saattaa tuottaa aluksi hiukan päänvaivaa. Sen oppii kuitenkin nopeasti:

  • Jokerien lisäksi kakkoset ovat jokereita, ja yhdistelmiin ei ole mahdollista pelata kolmosia.
  • Punaiset kolmoset:100 pistettä
  • Jokerit: 50 pistettä
  • Ässät ja kakkoset: 20 pistettä
  • K, Q, J, 10, 9 ja 8: 10 pistettä
  • 7, 6, 5, 4 ja mustat kolmoset: 5 pistettä

Alkuvalmistelut

Pelissä käytetään kahta kokonaista pakkaa ja neljää jokeria. Pakat voivat olla eri paria. Pakka sekoitetaan huolellisesti ja kukin pelaaja saa ensin yksi kerrallaan 11 korttia. Seuraava kortti tulee kääntää poistopakan (avopakan) ensimmäiseksi kortiksi.

Mikäli kääntökortiksi osuu erikoiskortti ( joita ovat canastassa jokeri, kakkonen tai punainen kolmonen), päälle käännetään umpipakasta seuraava kortti ja sivuutettu kortti puolestaan asetetaan pakkaan poikittain. Myös ensimmäisen pelikierroksen punaiset kolmoset pelataan pöydälle ja niiden tilalle nostetaan korvaavat kortit umpipakasta.

Pelin eteneminen

Canasta koostuu kolmesta eri vaiheesta, joita kutsutaan nostoksi, pöytäytykseksi ja heitoksi.

Nosto

Nostolla tarkoitetaan sitä toimenpidettä, jossa pelaaja nostaa itselleen joko koko avopakan tai päällimmäisen kortin umpipakasta. Koko avopakan voi nostaa siinä tapauksessa, että päällimmäinen kortti käytetään saman tien pöytäytykseen.

Joissain tilanteissa avopakka voi olla myös lukittu. Tällainen on tilanne, jossa pakassa on jokeri, kakkonen tai punainen kolmonen. Nämä kortit tule pitää pakassa poikittain, jolloin ne hahmottuvat pelaajien kannalta helpommin. Lukittu pakka on mahdollista nostaa ainoastaan, mikäli päällimmäisen kortin voi pöydätä kahden oman samanarvoisen kortin kanssa.

Nostovaiheessa, kuten kaikissa muissakin, vaaditaan siis tarkkaavaisuutta ja ripeää päätöksentekoa. Liian tiukasti peliin ei kuitenkaan kannata suhtautua, vaan se kuuluu ottaa ennen kaikkea hauskana ajanvietteenä ja kevyenä seurustelumuotona.

Pöytäytys

Canasta säännöt sanovat, että pelissä saa pöydätä vain settejä, joissa on vähintään kolme samannumeroista korttia. Kakkosista ja kolmosista voi tehdä settejä ja vähintään kahden kortin on oltava muita kuin jokereita. Pöytäytettyjä kortteja aletaan kasata toisen pelaajan tai parin eteen. Pöytäytyksestä kertyy pisteitä sen mukaan, mikä on korttien summa. Avauspöytätykselle on asetettu myös minimipistemäräärä.

Pöytäytykseen on omalla vuorollaan mahdollista lisätä kortteja kierros kierrokselta. On myös mahdollista jatkaa useampaa settiä. Kun kortteja on kuusi, päällimmäinen käännetään osoittamaan, että canastan saavuttaminen on lähellä. Seitsemän kortin settehin asetetaan musta kortti sekacanastan merkiksi tai punainen aidon canastan merkiksi. Aidossa canastassa ei ole lainkaan jokereita.

Heitto

Mikäli peliä ei pääse lopettamaan, oman vuoron päätteeksi on heitettävä avopakkaan yksi kortti. Tämä voi olla mikä tahansa lukuun ottamatta punaisia kolmosia. Jokerin käyttäminen puolestaan lukitsee pakan. Pelissä saattaa käydä myös siten, että umpipakka loppuu. Siinäkin tapauksessa peliä jatketaan, kunnes joku pelaaja lopettaa sen.

Pelin päätös

Peli päättyy viimeiseen pöytäytykseen tai heittoon. Tämän voi tehdä koska tahansa sen jälkeen, kun on saanut ainakin yhden canastan. Sen jälkeen lasketaan pöydättyjen korttien pistearvot. Lisäksi bonusta kertyy seuraavalla tavalla:

  • Aito canasta: 500 pistettä
  • Sekacanasta: 300 pistettä
  • Lopetus: 100 pistettä
  • Suora lopetus: 200 pistettä
  • Punaiset kolmoset: 100 pistettä

Käteen jääneiden korttien pistearvot vähennetään saaduista pisteistä ja virheistä saa sakkopisteitä. Pisteet merkitään muistiin. Se pelaaja tai joukkue, joka on ensin kerännyt 5000 pistettä, voittaa.

Kuten huomattavissa on, canasta säännöt on helppo oppia. Ne ovat yhtä yksinkertaiset kuin monessa perinteisessä pelissä, kuten läpsy läpsy korttipeli tai mustamaija musta maija korttipeli säännöt. Mikäli tarkat canasta säännöt ovat hakusessa tai kertauksen tarpeessa, ne kannattaa kurkistaa pistelaskuineen netistä säännöt.com.

Canastasta on olemassa myös lukuisia variaatioita, joten mikäli kaikkein perinteisin versio alkaa kyllästyttää, kokeileminen ei lopu kesken. Uusiin peleihin kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti, niin on mahdollista löytää paljon sellaista hauskaa pelattavaa, joka muuten saattaisi jäädä sivusuun.