Suhteellisen uusi ja nopeasti suosiotaan maailmanlaajuisesti kasvattava padel on dynaaminen ja sosiaalinen peli, jossa yhdistyvät tenniksen ja squashin parhaat puolet. Tämä viihdyttävä ja säännöiltään simppeli mailmapeli tarjoaa monipuolista ja hauskaa haastetta niin aloittelijoille kuin kokeneimmille konkereillekin.
Jotta padelin pelaaminen tapahtuu oikein ja pelaamisesta saa maksimaalisen hyödyn irti, on erittäin tärkeä ymmärtää padel säännöt. Tässä jutussa käymme läpi kyseiset säännöt läpi muun muassa seuraavien kategorioiden osalta:
- Kentän mitat
- Pisteytysjärjestelmä
- Pelivälineet
- Yleisimmät virheet
Tavoitteenamme on tarjota selkeä ja informatiivinen opas, joka auttaa ymmärtämään padelin perusperiaatteet ja edistää muun muassa sitä kautta lajin harrastamista.
Olitpa siis uusi tai kokenut pelaaja ja haluat syventää tietämystäsi ja/tai parantaa taitojasi padelkentällä, sukella tämän artikkelin kimppuun!
Padel-kentän mitat ja ulkoasu
Padel-kenttä on 10 metriä leveä ja 20 metriä pitkä, ja sitä ympäröivät 3 metrin korkuiset lasiseinät, jotka ovat tärkeässä osassa padelin pelaamisessa. Itse kenttä on jaettu keskiverkon (88 cm korkea keskeltä ja 92 cm reunoilta) avulla kahteen yhtä suureen osaan, joista kummaltakin löytyy kaksi syvyydeltään viisimetristä syöttöruutua.
Kentän pinta voi koostua seuraavista materiaaleista:
- Tekonurmi
- Betoni
- Muu hyväksytty materiaali, joka tarjoaa hyvää pitoa ja helpon pelattavuuden
Pelaajien sijoittuminen kentällä
Padelin säännöt sanovat, että kyseistä mailapeliä tulee pelata neljän pelaajan turvin (2v2). Miten näiden pelaajien pitää/kannattaa sijoittua kentällä?
Pisteen alussa syöttötilanteessa pelaajien tulee olla kentällä seuraavalla tavalla:
- Syöttövuoro: Syöttäjä menee pallon kanssa viivan ja toisen syöttöruudun taakse. Hänen partnerinsa tulee puolestaan sijoittua toiseen syöttöruutuun keskiviivan ja takaseinän väliin.
- Vastustaja: Viistossa syöttäjään nähden (syöttö laitetaan ristiin) oleva pelaaja on takana ja toinen puolestaan edessä, lähellä verkkoa.
Padel säännöt eivät varsinaisesti rajoita pelaajien sijoittumista ja liikkumista omalla kenttäpuoliskolla enää syöttämisen jälkeen. Paikka kuitenkin voi vaihtua hyvinkin tiuhaan pelitilanteen mukaan:
- Hyökkäystilanne: Hyökkäysasemassa olevat pelaajat pyrkivät siirtymään verkon lähelle painostaakseen vastustajia.
- Puolustustilanne: Puolustusasemassa pelaajat vetäytyvät kentän takaosaan vastatakseen paremmin iskulyönteihin.
Taitava sijoittuminen ja hyvä liikkuminen kentällä ovat avainasemassa padelissa menestymisen kannalta.
Pelaajien välinen kommunikaatio
Padel säännöt eivät varsinaisesti pakota pelaajia keskustelemaan keskenään, mutta tehokas ja selkeä kommunikaatio on tärkeää, jotta yhteispeli sujuu saumattomasti ja taktiset suunnitelmat toteutuvat.
Jotta yhteistyö on mahdollisimman saumatonta, kannattaa oman partrenin kanssa kommunikoida katseilla, kehonkielellä ja/tai puhumalla jatkuvasti seuraavista asioista:
- Pallon sijainti
- Vastustajan liikkeet
- Omat aikeet (esim. kumpi lyö)
Tämä mahdollistaa paremman pelin hallinnan ja strategioiden toteuttamisen, kunhan viestintä on selkeää ja johdonmukaista.
Pistelaskusäännöt ja voittajan selvittäminen
Kun kyseessä ovat padel säännöt, on yksi olennaisimmista asioista pisteiden laskeminen. Ilman oikeanlaista pistelaskua pelin kulkua on todella vaikea seurata, eikä voittajaakaan saa selville.
Sääntöjen mukaan padel-ottelu pelataan paras kolmesta- tai paras viidestä -periaatteella. Yhden tällaisen erän voittaminen vaatii kuutta pistettä, ja ero joukkueiden välillä pitää olla vähintään kaksi pistettä. Jos tilanne on 6-6, ratkaistaan erä tie-breakillä, joka pelataan seitsemään tavalliseen pisteeseen kahden pisteen erolla.
Yksittäisen pelin aikana pistelasku menee seuraavasti:
0 → 15 → 30 → 40 → poikki
Tasatilanteesssa 40–40 hyödynnetään deuce-sääntöä. Silloin seuraava piste antaa edun (advantage) ja sitä seuraava piste voittaa pelin.
Ottelun voittajaksi julistetaan joukkue, joka voittaa vaadittavan määrän eriä. Padel säännöt määrittävät, että pelien ja erien määrää voi muuttaa turnauskohtaisesti, eli ne eivät ole kaikkialla automaattisesti samat.
Kilpailutilanteiden ratkaiseminen
Kilpailutilanteiden ratkaisemisessa tuomarin tehtävänä on varmistaa sääntöjen noudattaminen ja tehdä puolueettomia päätöksiä. Tässä apuvälineenä ja ohjenuorana toimivat tietenkin kansainvälisen padelliiton (FIP) kaikkia pelin osa-alueita koskevat padel säännöt, jotka takaavat oikeudenmukaisen ratkaisun kaikkiin tilanteisiin.
Tuomarin rooli korostuu erityisesti kiistanalaisissa tilanteissa, kuten:
- Rajatilanteet (esim. osuiko pallo ensin maahan vai seinään tai oliko syöttö sisällä vai ulkona)
- Sääntörikkomukset
Kaikkien erikoistilanteiden ratkaisemiseksi on tärkeää, että:
- Tuomari on hyvin perillä säännöistä ja pystyy soveltamaan niitä käytännössä nopeasti ja täsmällisesti.
- Pelaajat tuntevat säännöt, jotta he voivat pelata reilusti ja ymmärtää tuomarin päätökset.
Päätuomari ei välttämättä tee kaikkia päätöksiä ja ratkaisuja yksin, sillä mukana voi olla myös linjatuomareita. Tässä muutamia heidän tehtäviään:
- Päätuomarin avustaminen kentän eri osia tarkkailemalla (esim. syöttörajat)
- Mahdollisten sääntörikkomusten ilmoittaminen
Tämä sujuva yhteispeli varmistaa, että kaikki kilpailutilanteet ratkaistaan asianmukaisesti ja pelin henkeä kunnioittaen.
Pallot, pomput ja lyönnit
Kuten jo aiemmin mainitsimme, syöttö tulee lyödä pelaajasta katsottuna viistoon. Syötön pitää tietenkin osua ruutuun, jotta se lasketaan. Syöttömahdollisuuksia on aina kaksi, eli ensimmäisen syötön kanssa voi ottaa hieman enemmän riskiä.
Syöttäminen aloitetaan oikeasta kulmasta vasempaan ja tämän jälkeen puolta vaihdellaan jokaisen pisteen kohdalla. Pelaajan pitää lyödä syöttö niin, että pallo pitää ensiksi pompauttaa maahan ja lyönti pitää tapahtua vyötärön alapuolella. Palloa ei siis saa lyödä suoraan ilmasta tai vaikkapa kahdella pompulla, eikä aloitusta voi myöskään lyödä yläkautta.
Tavallisen pelin tuoksinassa pallo tulee lyödä verkon yli ilman, että se osuu omalla puolella maahan. Padel säännöt sanovat, että pallon tulee osua vastustajan kenttäpuolella ensiksi maahan ja vasta sitten lasiseinään tai aitaan. Jos pelaaja siis lyö pallon suoraan kenttää ympäröiviin seinämiin, häviää hän kyseisen pisteen.
Pallon saa palauttaa vastustajalle joko suoraan ilmasta tai vaihtoehtoisesti yhden pompun jälkeen. Tämä yhdistettynä seinäosumiin ja siihen, että pallon saa lyödä myös kentän ulkopuolelle maan kautta, tekee padelista erittäin monipuolisen ja mielenkiintoisen pelin.
Padelin säännöt eivät estä pelaamisen jatkamista sen jälkeen, kun pallo on lyöty kentän ulkopuolelle. Sinne juokseminen ja sieltä lyöminen voi tehdä yksittäisestä pallorallista hyvinkin vauhdikkaan, eikä vauhtia varmasti puutu myöskään seinien sisäpuolelta.
Kenttään liittyvät rajoitukset ja säännöt
Kenttään liittyvät rajoitukset ja säännöt varmistavat, että padel pysyy reiluna ja turvallisena kaikille pelaajille.
Padel-kentän mitat on tarkkaan määritelty, jotta peliolosuhteet pysyvät yhtenäisinä pelipaikasta riippumatta. Kenttä on kooltaan 10 metriä leveä ja 20 metriä pitkä, ja se on jaettu keskeltä 88 senttimeriä ja reunoilta 92 senttimetriä korkean verkon avulla kahteen yhtä suureen osaan.
Kenttä on ympäröity aidalla ja lasiseinillä, jotka ovat olennainen osa peliä, sillä palloa saa lyödä maan kautta niihin.
Padelin säännöt määrittelevät myös kentän pintamateriaalin, joka on yleensä keinonurmea tai betonia, ja sen tulee olla tasainen ja turvallinen pelaajille.
Sääntöjen rikkominen
Jos padelin sääntöjä ei noudata, voi siitä seurata kaikkea varoituksesta pistemenetyksiin ja jopa ottelusta poistamiseen. Tähän vaikuttaa totta kai se, kuinka suuresta rikkeestä on kyse, eli pahinta mahdollista rankkua ei ole luvassa pienimmästä rikkeestä.
Tässä hieman eri lisätietoa eri rangaistuksista ja niihin johtavista asioista:
- Varoitus: Sopimaton kielenkäyttö (toistuvana voi kuitenkin johtaa pistemenetyksiin)
- Poistaminen: Fyysisen koskemattomuuden loukkaaminen
Lisäksi padel säännöt velvoittavat pelaajia käyttäytymään urheilijamaisesti ja kunnioittavasti tuomaria sekä muita pelaajia kohtaan. Kaikkea tätä on erittäin tärkeä noudattaa ja kunnioittaa, jotta peli säilyy reiluna ja turvallisena.