Mikä on rommi korttipeli
Rommi -nimitys on korttipeleissä varsin suosittu ja siksi sillä nimellä kulkee huomattavan paljon pelejä. Ne poikkeavat hiukan toisistaan, mutta kaikille on yhteistä se, että vuorollaan jokainen nostaa kortin ja pelaa sen joko pöytään tai poistopakkaan. Tavoite on aina saada käsikortit sopiviksi yhdistelmiksi.
Rommi korttipeli on peli, jota pelataan täydellä pakalla eli 52 kortilla ja jokerit voivat olla mukana. Sitä voi samanaikaisesti pelata 2-6 pelaajaa ja peliin otetaan kaksi pakkaa, mikäli pelaajia on 6. Kädessä olevista korteista on muodostettava joko suoria tai settejä ja sen jälkeen kortit pöydätään. Pelin voittaa se pelaaja, joka saa kätensä ensimmäisenä tyhjäksi. Korteista muodostettavat setit ovat sellaisia, joissa on kolmesta neljään samannumeroista korttia tai vaihtoehtoisesti suoria muodostuen vähintään kolmesta saman maan peräkkäisestä kortista. Rommi korttipeli sallii ässälle kaksi eri arvoa eli se voi olla pieni tai suuri, mutta ei kuitenkaan molempia yhtä aikaa.
Näin rommi korttipeli etenee
Korttipakkoja voi siis olla joko yksi tai kaksi. Silloin, kun pelaajia on kaksi, jaetaan kummallekin 10 korttia. Pelaajia ollessa kolme, jaetaan 7 tai 10 korttia sekä neljän ja viiden pelaajan pelissä 7 korttia. Kuuden pelaajan pelissä kortteja jaetaan jokaiselle pelaajalle 6. Kun kortit on edellisen mukaan jaettu, pakan päällimmäinen kortti käännetään poistopakan ensimmäiseksi kuvapuoli ylöspäin. Rommi korttipeli alkaa etumiehen ottamalla kortin joko umpipakasta tai avopakasta. Lisäksi hän laittaa yhden avopakkaan, siten etteivät alimmaiset kortit näy.
Pelaajat nostavat vuoron alussa päällimmäisen kortin joko pakasta tai poistopakasta. Sen jälkeen pelaaminen jatkuu niin, että kortteja pelataan kädestä pöytään eli yhdistelmiä pöydätään tai yhdistelmiin lisätään omia käsikortteja. Lopussa poistetaan kädestä yksi kortti poistopakkaan. Mikäli oli aluksi nostanut kortin poistopakasta, sitä ei saa laittaa takaisin samaan pakkaan vuoron aikana.
Rommi korttipeli hyväksyy jokerien käytön ja se voikin korvata minkä tahansa korteista. Jos jokeri on jo pöydätty, sen saa vaihtaa omalla vuorolla korttiin, jonka paikalla se on jo ollutkin. Siinä tilanteessa jokerin saa ottaa itselleen. Jos pakka pelin aikana loppuu, voi poistopakan kääntää uudeksi nostopakaksi. Tässä yhteydessä sen voi myös sekoittaa. Kun uusi nostopakka on paikoillaan, sen päällimmäinen kortti aloittaa uuden poistopakan.
Miten rommi korttipeli päättyy
Yksittäinen päättyy silloin, kun yksi pelaajista saa kätensä tyhjäksi. Siinä on myös sallittua se, että viimeinen kortti voi mennä joko poistopakkaan tai pöytäykseen. Pääasia on, että käsi tulee tyhjäksi. Jos viimeinen kortti laitetaan avopakkaan, se laitetaan sinne nurinpäin merkiksi siitä, että peli päätyi. Korttipeli rommi on siinä mielessä mielenkiintoinen, että se jakaa miinuspisteitä niille pelaajille, jotka eivät saaneet kättään pelattua pöytään. Pisteitä annetaan korttien pisteluvun mukaan, jolloin kuvakortit ovat 10 pistettä, ässät 11 ja jokerit 15 pistettä. On huomattava, että joissakin säännöissä ässä on yksi piste. Koko ottelu päättyy, kun joku pelaajista onnistuu saavuttamaan 500 miinuspisteen rajan. Voittaja on se pelaaja, jolla on kaikkein vähiten pisteitä.
Rommi korttipeli muunnelmia
Korttipeli rommi on peli, jota voi pelata myös erilaisilla muunnelmilla. Siksi onkin tärkeää, että sääntöjen muutoksista sovitaan ennen kuin peli varsinaisesti aloitetaan. Seuraavat muunnokset ovat käytetyimpiä.
- Yksi säännöistä on jakanut mielipiteitä ja se on sääntö, jossa sovitaan, voivatko sarjat rakentua niin sanotusti kulman ympäri. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sarjassa on mahdollista olla kuningas, ässä ja kakkonen eli käytännössä 13, 1 ja 2. Useimmiten tämä sääntö herättää varsin paljon keskustelua.
- Erikseen voidaan myös sopia siitä, että korttia ei tarvitse lopussa laittaa avopakkaan lainkaan. Se hiukan nopeuttaa peliä niissä tilanteissa, kun kädessä on vain kaksi korttia jäljellä. Niistähän ei saa aikaan enää edes kolmen kortin yhdistelmää vaan niillä voi ainoastaan täydentää olemassa olevia yhdistelmiä.
- Korttipeli rommi antaa mahdollisuuden myös sellaiseen sääntöön, että avopakkaan laitetun kortin voi poimia se pelaaja, jolle se sopii johonkin yhdistelmään. Pelaajan on sanottava mahdollisimman nopeasti ‘rommi’ ja poimia kortti itselleen. Tämän keskeytyksen jälkeen vuoro siirtyy takaisin sille pelaajalle, jolla vuoro oli muutenkin.
- Rommi korttipeli voidaan päättää myös silloin, kun umpipakka on kertaalleen pelattu loppuun. Siinä tilanteessa kullakin pelaajalla on vielä kerran oikeus nostaa avopakasta vuorollaan päällimmäinen kortti. Kun jokainen pelaaja on nostanut korttinsa, kierros päättyy ja pisteet lasketaan siitä tilanteesta.
Rommi korttipeli rangaistuksineen
Joskus jaossa joku pelaaja voi saada väärän määrän kortteja. Jos kukaan ei ole siihen mennessä vielä ehtinyt katsoa kortteja, voidaan virhe korjata palauttamalla kortteja pakkaan tai antamalla lisää pakasta kortteja. Jos virhettä ei ole huomattu ajoissa, on jako tehtävä uudelleen.
Korttien nostamisessa rommi korttipeli on tehnyt selvän eron. Avopakasta kortti tulkitaan nostetuksi siinä vaiheessa, kun pelaaja laittaa sen muiden korttiensa joukkoon. Sen jälkeen sitä ei saa laittaa takaisin avopakkaan ennen kuin pelaajan seuraavalla vuorolla. Umpipakasta puolestaan kortti katsotaan nostetuksi, jos pelaaja on jo ehtinyt koskettaa kyseistä korttia.
Joskus pelaaja saattaa ottaa kortin umpipakasta niin sanotulla väärällä vuorolla. Silloin kortti on laitettava takaisin pöydälle, jolloin vuorossa olevalla pelaajalla on mahdollisuus ottaa kyseinen kortti, laittaa se avopakkaan ja ottaa seuraava kortti. Jos taas avopakasta pelaaja ottaa kortin väärällä vuorolla, se laitetaan vain takaisin. Mikäli pelaajan väärällä vuorolla pelaamista ei havaita ajoissa eli ennen kuin pelaaja on jo laittanut kortin takaisin, rommi korttipeli jatkuu siten, että pelivuoro olisi ollut kyseisen pelaajan.