Millainen peli tuppi on
Tuppi on kaikessa yksinkertaisuudessaan varsin jännittävä peli ja siinä on hallittava myös strategia hyvin. Parhaimmillaan peli on silloin, kun sitä pelaa 4 pelaajaa ja tuppia pelataan pareittain. Samassa tiimissä pelaavat istuvat vastakkain niin, että heillä ei ole mahdollisuutta nähdä toistensa kortteja. Yleensä pelaajat sijoittuvat toisiinsa nähden ristikkäin. Käytössä on koko pakka eli 52 korttia ja kaikki kortit jaetaan heti alussa eli kukin pelaaja saa 13 korttia.
Tuppi on tikkipeli, jota voidaan pelata joko ramina tai nolona. Ramissa tikkejä yritetään saada ja nolossa tai nolussa, kuten sitä myös kutsutaan, pyritään niitä välttämään. Peli voidaan valita joko erityisillä näyttökorteilla, jolloin ramia näytetään punaisella kortilla ja noloa vastaavasti mustalla. Jokaisen pelaajan käsipakasta nostetaan vuorollaan yksi kortti. Kierrosta jatketaan, kunnes korteista jokin näyttää ramia. Mikäli rami -korttia ei tule, pelataan siis noloa.
Miten peli etenee
Kun on päätetty, pelataanko tuppi ramina vai nolona, peli voidaan aloittaa. Nolon aloittaa etukäsi ja ramista puolestaan ramia näyttänyttä pelaajaa edeltävä pelaaja. Kierrokset pelataan aina myötäpäivään. Korttikasan joutuu nostamaan se pelaajista, jolla on suurin kortti.
Se pelaaja, joka on ensimmäisenä lyöntivuorossa, saa lyödä kädestään minkä kortin tahansa ja muiden on tunnustettava tätä maata. Mikäli samaa maata ei ole, pelaaja niin sanotusti sakkaa jotakin toista maata. Pelaaja, joka saa korttikasan, aloittaa myös seuraavan lyöntikierroksen. Tuppi sääntö on myös, että korttikasaa ei saa kääntää ennen kuin kaikki pelaajat ovat nähneet kaikki lyödyt kortit. Kasat kerätään siten, että kaikilla pelaajilla on mahdollisuus nähdä, paljonko niitä on. Jos kasa on jo ehditty kääntää, sitä ei saa enää katsoa.
Pistelasku tuppi -pelissä
Mikäli pelataan ramia, tuppi -pelissä voiton saa, kun onnistuu keräämään yli kuusi kasaa. Vastaavasti nolossa voittaa, jos on onnistunut välttämään yli kuusi kasaa. Pisteiden laskeminen aloitetaan vasta seitsemännestä kasasta. Pisteet menevät seuraavasti:
- Seitsemäs kasa antaa 4 pistettä
- Kahdeksas kasa antaa 8 pistettä
- Yhdeksäs kasa antaa 12 pistettä
- Kymmenes kasa antaa 16 pistettä
- Yhdestoista kasa antaa 20 pistettä
- Kahdestoista kasa antaa 24 pistettä
- Kolmastoista kasa antaa 28 pistettä
Pisteet menevät sille, joka voitti jaon. Jos taas rami karkaa eli käytännössä vastustajana oleva joukkue tekee enemmän kasoja, saa ramin ryöstänyt eli vastustajan joukkue tuplapisteet. Ramin ryöstöstä voi tulla myös tuppi, jota siinä tilanteessa kutsutaan nälsytupeksi. Tuppi tehdään vastustajaan myös silloin, jos jompikumpi joukkueista nousee yhtäjaksoisesti 52 pisteeseen tai sen yli. Silloin he tekevät tupen vastustajaan.
Voittotilannetta nimitetään nousuksi eli nousulla voi olla vain jompikumpi joukkue kerrallaan. Toisin sanoen jaon voittanut joukkue nousee. Mikäli vastustaja voittaa seuraavan jaon, syntyy pöytäpeli ja tilanne on jälleen nollilla. Pöytäkirjaan kirjataan kuitenkin kaikki nousupisteet. Mikäli peli ei pääty tuppeen, pelin voittaja on se joukkue, joka on onnistunut jakojen aikana keräämään enemmän pisteitä.
Yhteistyö ja kaverin auttaminen
Pärjäät pelissä hyvin, jos pidät pelistä, jossa tarvitaan toisen pelaajan kanssa yhteistyötä. Tärkeä strategia on se, että aloitetaan sillä maalla, jota sinulla on eniten kädessäsi. Jos esimerkiksi sinulla on nimenomaan kädessäsi herttaa, niillä kannattaa pelaaminen aloittaa. Samalla saat viestitettyä tiimisi toiselle jäsenelle, että sinulla on herttaa kädessäsi. Silloin myös pelikumppanisi voi suunnitella omia liikkeitään niin, että te molemmat hyödytte pelistä.
Tuppi -pelissä kannattaa tarkoin miettiä sitä tilannetta, että kädessä on kuvakortti kuten kuningatar tai kuningas. Jos sinulla on myös ässä, se kannattaa tällaisessa tilanteessa pelata kädestä pois mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli sinulla on ässä etkä tiedä, kenellä on kuvakortit samasta maasta, sitä ei kannata pelata heti pois. Silloin on tavalla tai toisella kommunikoitava pelikumppanille, mitä kortteja ei heti kannata pelata. Tupin salamyhkäisyyttä lisääkin se, että saman tiimin pelaajien kesken on pyrittävä löytämään mahdollisimman selkeä tapa kommunikoida, mutta niin, että vastapuoli ei ymmärrä sanomaa.
Nolon tikit tuppi -pelissä
Nolossa ei aina ole mahdollista antaa kaikkia tikkejä vastapuolelle, joten niitä joutuu myös ottamaan itse. Silloin on pyrittävä poimimaan ne tikit, joista on kaikkein eniten hyötyä. Tärkeintä on päästä mahdollisimman pian eroon kortista, jotka voivat tuoda tikkejä. Eli nolossa pitää pyrkiä pelaamaan niin, että tikit pakotetaan vastustajan tiimille. Nolossa pisteitä saa 0 kasasta 28, yhdestä kasasta 24 ja 6 kasasta 4. Joten pisteet tulevat samalla tavoin kuin ramassa, mutta käänteisesti. Pelissä on myös muistettava se, että mikäli pisteet ovat tasan, peli jatkuu aina lisäjaolle.
Tuppi ei ole tuttu kaikille
Välttämättä Suomen eteläosassa asuvat eivät tunnista tuppi -peliä lainkaan, puhumattakaan siitä, että tuppi säännöt olisivat tuttuja. Peli on suosittu pohjoisemmassa osassa maatamme ja siitä järjestetään myös SM-kisoja sekä joukkuekisoja. Peliä on pidetty aikojen alussa porokämppien ja savottojen ajanvietteenä. Tuppi on saanut vaikutteita sekä bridgen että whistin säännöistä. Sitä on pelattu 1900-luvun alusta lähtien. 1990-luvulla SM-kisoissa oli huomattavasti tunkua, mutta sen jälkeen parien määrä kisoissa on huomattavasti vähentynyt.
Tuppi tuli savotoille sökön tilalle, koska se kiellettiin sen takia, että sitä pelattiin rahasta ja moni pelaaja joutui taloudelliseen ahdinkoon. Tuppia puolestaan ei pelattu rahasta, joten se oli huomattavasti parempi vaihtoehto. Peli-innostuksen ollessa kaikkein vahvimmillaan, perustettiin Torniossa vuonna 1991 Tuppiliitto. Sen tarkoituksena on edistää niin sanottua tuppikulttuuria oikeassa muodossa ja hengessä. Savottoja ei juurikaan enää ole, mutta onneksi tämä mainio peli vielä jatkaa omaa elämäänsä.